iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Липсата на средства затвори кабинета за изследване от СПИН в Перник

Липсата на средства затвори кабинета за изследване от СПИН в Перник

921 човека са се изследвали за болестта за деветте месеца на годината
 
От близо две седмици вратите на център "Здраве и бъдеще" /по известен преди време като кабинетът за изследване на НИВ/СПИН в пернишката болница/ са затворени - стана ясно вчера. Центърът е създаден преди малко повече от година, като община Перник се е ангажирала с неговото финансиране - поясни пред "Съперник" шефката на Регионалния център по здравеопазване в Перник д.р Антоанета Григорова.
 
Информацията е вярна, центърът не работи - каза и директорката на дирекция "Хуманни дейности" към община Перник Нелета Вълева. Тя допълни, че по подписаният между фондацията и общината договор за съвместна дейност сумата, която община Перник е трябвало да преведе е 20 000 лева за година. В момента няма средства, които да се дадат за тази дейност и центърът спира временно работа. Ръководителят на център Лъчезар Антонов е споделил пред съответните ресорни отговорници в общинската управа, че изнемогват без средства и затварят временно врати. Така на практика перничани които искат да проверят дали не са пипнали вируса трябва да чакат по-добри "финансови" времена. Колко са заболелите перничани от чумата на века през тази година също така и не стана ясно. Опитите ни да се доберем до някаква информация удариха на камък.
 
Д-р Стаменова от РИОКОЗ Перник поясни, че от началото на годината до края на месец септември са изследвани 921 човека за вируса на СПИН, като общо изследванията са 2301 /понякога на един човек са правят по няколко изследвания/. Възрастовата граница на перничани варира от 20 до 60 годишна възраст, като най-многобройна е тази от 20-50. Според д-р Стаменова фактите говорят ясно, че става въпрос за полово зрели хора, с осъзната отговорност за своето здраве и сериозна здравна култура. Някои от хората са изследвани по програма, но е сериозен и броят на тези, които са решили сами да проверят дали не са носители на вируса на СПИН.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.