iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Община Перник осъди "Стомана Индъстри" за 831 073 лева

Община Перник  осъди "Стомана Индъстри" за 831 073 лева

Втори състав на Административен съд Перник отхвърля жалбата на "Стомана".
 
"Стомана Индъстри" за втори път удари на камък в опитите си да избегне плащането на 831 073 лева такса-смет. С акт №3 от 21.05.2008 Община Перник установява дългове за над 800 000 лева на металургичното предприятие за такса битови отпадъци. Още същата година, компанията обжалва акта в административния съд, но безуспешно. През 2009г. ВАС връща жалбата за повторно преразглеждане от друг състав на същата инстанция, но и този път съдът е на страната на община Перник.
 
От "Стомана" обаче са категорични, че услугата по събиране на твърди битови отпадъци не им е предоставена. В доказателство на това те представят на съда договор с фирма "Стройинженеринг 94" ЕООД , от който е видно че на територията на дружеството се осъществява измиване и почистване за собствена сметка. Приложени и са и фактури за плащане на извършената услуга. Частникът твърди, че за собствена сметка е организирал и осъществявал сметосъбирането, сметоизвозването и транспортирането на отпадъците.
 
На това твърдение, кметът на Перник - Росица Янакиева , призовава двама свидетели, от чиито показания става ясно друго - сметосъбиране и сметоизвозване са осъществявани, включително и на територията на дружеството.
 
Решаваща за изхода на делото се оказва невъзможността на "Стомана индъстри" да докаже битовият характер на отпадъците, извозвани от фирма "Стройинженериг" за сметка на дружеството. Напротив, съдът определя, че става въпрос за производствени отпадъци, чието обработване не отменя задълженията на фирмата да плаща ТБО по Закона за местните данъци и такси.
 
Така, за втори път, съдът отхвърля жалбата на металургичния комбинат и осъжда дружеството да заплати разноските по делото. До колко това ще попречи на добрите отношения между местната администрация и една от най-големите компании в страната, тепърва предстои да разберем. "Стомана Индъстри" е със сертификат за първи клас инвеститор.
 
Ръководството на  "Стомана Индъстри" нееднократно е поставяло въпроса за базата,  върху която се определя таксата за сметосъбирането  и сметоизвозването. Въпросът е поставян и на среща в Перник с вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Законът позволява да се плаща за свършена работа, а не като промил върху данъчната оценка на активите на фирмата. Стомана Индъстри прави нови инвестиции, миналата година отвори и ново производство. По този начин се намалава и количеството на изхвърляните отпадъци. В същото време с увеличаването на активите расте и таксата към общината за събирането на боклука. От дружеството настояват за корегиране на несправедливия начин за определяне на таксата за битови отпадъци.
 
В момента дружеството е партньор на община Перник по реализацията на проект за развитие на индустриалната зона на ул. "Владайско въстание", където освен спорове за сметосъбирането, наскоро се разрази люта битка за това коя фирма да изпълнява предвидените по проекта ремонтни дейности за над 7 милиона лева.
 
Налице са твърде интересни подробности около възлагането на обществената поръчка, съдебното й оспорване и техническите параметри на проекта, но засега те остават обществена тайна.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.