iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишкият държавен архив с изложба в София

Пернишкият държавен архив с изложба в София

В сградата на Държавна агенция "Архиви" бе открита документалната изложба "От покрусата и гнева до разума", експонирана по повод на 90-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор. В експозицията има оригинални документи и копия, снимки, художествени произведения, монографии и изследвания, част от които се съхраняват в Пернишкия териториален архив.
Представени са оригиналите на Ньойския, Лондонския и Букурещкия мирни договори, подписвани в края на двете балкански войни, отложили разрешаването на българския национален въпрос и предопределили включването на България в Първата световна война. Използвани са документи и снимки от войните на България за национално освобождение и обединение. За първи път са включени снимки от военните албуми, подарени на царя като главнокомандващ на българската армия, както и автентични карикатури на Райко Алексиев. Показани са част от мемоарите и изложенията от българска страна в защита на националните интереси срещу претенциите на съседите. Отделено е място и на усилията на редица видни европейски общественици, политици и журналисти в защита на справедливите български искания като Ноел Бъкстон, Джеймс Баучер и др.
 
Редица документи свидетелстват за борбите на българите от Македония и за проблемите на хората от двете страни на българо-югославската границата, чиито дворове и села са разпокъсани от Ньойския договор. Документите проследяват работата на българските политици и дипломати за излаз на Бяло море, който обаче остава в рамките на непостижимите мечти.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.