iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Откриват Регионална агенция по приемна грижа

Откриват Регионална агенция по  приемна грижа

Регионална агенция по приемна грижа ще започне да работи в Перник от следващата седмица. Първата проява ще бъде масирана информационна кампания за разясняване на същността на приемничеството като алтернативна услуга за деца, лишени от родителски грижи.
Агенцията ще бъде базирана в две стаи в Общинския младежки дом, предоставени от Община Перник по силата на решение на ОбС. Със средства по проекта те вече са ремонтирани. Назначени са и четирима социални работници, които ще предоставят оценка, обучение и подкрепа на приемните семейства.
Агенцията се открива в рамките на проект "Разширяване на модела на приемна грижа в България", спечелен от столичното сдружение Институт по социални дейности и практики. Осъществява се в четири области в страната в партньорство с Международната социална служба - България и се финансира от УНИЦЕФ. Срокът за осъществяване на проекта е една година.
В момента в Перник има две професионалните приемни семейства и три доброволни. Настанените за отглеждане деца в четири от семействата са 5.
Една от причините за не особено голямата популярност на услугата е слабата информираност въпреки информационните кампании.
Професионалните майки получават заплата от 280 лева и отглеждането на дете им се води за трудов стаж, но не е уреден добре въпросът с годишния им отпуск. За детето се отпуска месечна и еднократна помощ. Финансова подкрепа се получава и за децата, отглеждани от доброволните приемни родители.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.