iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Мобилен кабинет ще консултира пушачите в Перник

Мобилен кабинет ще консултира пушачите в Перник

Консултативен мобилен кабинет за отказване от тютюнопушене ще бъде организиран в Перник.
 
Акцията е част от проекта на фондация «Имеон-Балкани" за Национална кампания за ограничаване на тютюнопушенето. Със специална апаратура безплатно ще бъде измервано съдържанието на въглероден окис на желаещите граждани, които ще бъдат консултирани на място и от специалист от Кабинета за отказване на тютюнопушенето към РИОКОЗ.
 
Периодът на действие на кампанията е до края на 2010 г., а главната й цел е да бъде повишена чувствителността на българските граждани към вредата от активното и пасивното тютюнопушене, да бъде по-лесно възприета забраната за тютюнопушене на обществени места от 1 юни 2010 г., гласувана от Българския Парламент, и да бъде създаден нов модел на поведение с трайно отношение на нетърпимост към употребата на тютюневи изделия и осъзната позиция за недопускане на поява на никотинова зависимост, предаде Дарик радио.
 
Кампанията се провежда на територията на цялата страна. До края на 2009 г. тя ще обхване 10 областни града - Перник, Пловдив, Стара Загора, Пазарджик, Велико Търново, Благоевград, Кюстендил, Шумен, Търговище и Русе. В тях ще бъдат организирани мобилни консултативни кабинети за отказване от тютюнопушене с безплатно измерване на съдържанието на въглероден окис в белите дробове на посетителите. Гражданите ще бъдат информирани и за съществуващите в съответното населено място здравни кабинети, в които може да им бъде оказана помощ за отказване от цигарите.
 
По време на кампанията се провежда анкета за проучване на общественото мнение за пасивното тютюнопушене и нагласата на населението към ефективното прилагане на Наредбата за забрана на тютюнопушенето на обществени места.Целта на проекта е чрез трайно и устойчиво ограничаване на потреблението на тютюневи изделия да се повиши здравният статус и жизненият стандарт на българските граждани.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.