iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


РИОКОЗ затвори търговски обект след сигнал от наш читател

РИОКОЗ затвори търговски обект след сигнал от наш читател

Мащабна акция в кв. "Рудничар"
 
Изключително адекватен и навременен се оказа отговорът на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве, във връзка с публикувана статия на сайта iPernik.com относно сигнал на наш читател за функционирането на нерегламентирани търговски обекти, продаващи хранителни стоки без необходимите санитарни изисквания в гр. Перник, кв. "Рудничар".
На 30.11.09 г. и 01.12.09 г. сътрудници на дирекция ЗК, отдел КХОХ са извършили насочен здравен контрол на обектите за търговия с храни, функциониращи на територията на кв. "Рудничар. Проврени са девет обекта за търговия с храни. В хода на проверките са съставени пет акта за констатирани административни нарушения, издадена е една заповед на Директора на РИОКОЗ - Перник за спиране експлоатацията на обект и са връчени две предписания за извършване на хигиенни мероприятия (подмяна на подово покритие в търговска зала и ремонт на складово помещение), съобщи директорката на РИОКОЗ Мая Спиридонова за iPernik.
 
Един от проверените обекти - кафе-аперитив на ЕТ "Симона Димитрова", гр. Перник, ул. "15", №31 не е регистриран по реда на чл. 12 от Закона за храните (ДВ. бр. 90/99 г.), във връзка с което е издадена заповед за спиране експлоатацията на обекта от Директора на РИОКОЗ - Перник и е съставен акт за административно нарушение на отговорното лице. Проверените останали осем обекта за търговия с храни са регистрирани по реда на чл. 12 от Закона за храните и притежават удостоверения за регистрация, издадени от РИОКОЗ - Перник. Същите имат разработени и въведени добри практики за търговия с храни и процедури, в съответствие с принципите на системата за анализ на опасностите и ККТ. Представени са и записи, показващи мониторинг върху безопасността на предлаганите храни, в зависимост от дейността и капацитета на съответния обект. Съставените актове за административни нарушения са предимно за нередовна лична здравни документация, на лицата, работещи в търговските обекти, съгласно изискванията на Наредба №15 и един акт за немаркирани готови храни, с цел осигуряване на проследимост на храните на всички етапи на тяхната преработка и дистрибуция.
 
В хода на проверките в тези осем обекта не са констатирани нарушения по отношение спазването на добрите хигиенни практики при търговия с храни, допълват от здравната инспекция за iPernik.
 
Ако и вие имате сигнали за нередности, може да ни пишете на news @ iPernik.com . Вашият сигнал ще бъде проверен и ще направим всичко възможно, за да се вземат мерки по него от отговорните институци и органи.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.