iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Всеки ден дават ми акъл, аз си имам, дайте ми пари!"

Философията на управителя: "Всеки ден дават ми акъл, аз си имам, дайте ми пари!", както се пее в песента.
 
"Водните загуби в Перник възлизат на 72%. Огромните загуби си остават постоянна величина години наред." Тази "новина" от пернишкото ВиК ни я разправят от месеци. Само сметят повода - веднъж селяните в Трънско им били виновни, веднъж глобалното затопляне, веджън не си били плащали 97 на 100 от потребителите, веднъж платили, ама парите така и не пристигнали...
 
А аз питам, ако някой е неспособен да си свърши работата заради стотиците обективни и субективни пречки, които съществуват, трябва ли този човек да продължава да се нарича "управител" на което и да било държавно, общинско или частно дружество? Айде, ако е премиер, простено му е, все пак хората са си го избирали. Но "управител", който е назначен за такъв и единственото, което управлява е да смята и пресмята колко по- на лошо ще отидат нещата.
 
В случая с ВиК, инж. Каменов признава, че 81 процента от водопроводната мрежа в Перник е бракувана, но в същото време приканва перничани да си платят за една некачествена, нередовна и дори опасна за здравето им услуга, в каквато се е превърнало водоснабдяването.
 
Аргументът на ВиК за това въобще не е свързан с обичайно обещаваното "задаващо се светло бъдеще в дружеството", а е далеч по-прозаичен (и циничен) - Даването на длъжник на съдия-изпълнител ще обремени дълга на длъжниците с още 450 лева отгоре.
 
Амортизационният срок на етернитовите тръби в Перник е 25 години и отдавна е изтекъл. Досега той е надхвърлен два пъти във времето, а водопроводите в Перник и околните села аварират непрекъснато. Да не говорим за лятото... Всичко това са заключения на ръководството на ВиК. Те не дават предложения за разрешаването на проблемите, но приканват най-любезно перничани да си платят сметките.
 
Не че с парите дружеството ще подмени 500 километра водопровод в Перник, нито ще си асфалтира дупките след всеки ремонт, нито ще намали спиранията на водата. Не, идеята не е това. Нито пък, че тези задължения някога ще бъдат събрани в настоящата обстановка.
 
Просто от ръководството на ВиК ще продължат да изнасят статистически данни за тежката си съдба пред арменския поп, а "доволните" потребители на техните услуги ще продължат да си плащат като Цар Киро акциз на ракия. В цялата картинка, единствените няколко хиляди, които могат да влязат допълнително в касите на дружеството ще дойдат ако премахнат и без това неработещата институция "управител" на ВиК, а на нейно място назначат погребална оплаквачка - хем ще хвърля пръст в изкопите, хем ще скърби за умрялата кауза.
 
Христиан Даскалов

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.