iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Заради квотите има опасност да бъде спрян ТЕЦ Република

Заради квотите има опасност да бъде спрян ТЕЦ Република

Срокът за намаляване на замърсяването на въздуха със серен диоксид и прах от ТЕЦ-овете няма да се удължи, въпреки че КНСБ и работодатели настояха многократно гратисният период да се удължи с още 2 години, предаде БНР.
 
Министерствата на околната среда и на икономиката са отказали да поискат от ЕК предоговаряне на срока. Предишното правителство обаче е направило изключение за ТЕЦ-Варна.Преди края на мандата през юни бившият премиер Сергей Станишев е подписал документ с искане да се удължи срокът за екоизискванията само за ТЕЦ-Варна. Тя е собственост на чешката компания ЧЕЗ, съобщиха от КНСБ. Председателят на Националната асоциация на енергетиците Георги Петров добави: "За една централа, която работи на вносни въглища, може да се направи изключение, а за централите, които работят на местни въглища, категорично от МОСВ отказват".Заради намалените квоти "парникови емисии" има опасност да бъдат спрени 5 топлоцентрали - тези в Бобовдол, Перник, Димитровград, Габрово, Сливен и фабриката "Брикел". Това ще доведе и до затваряне на въгледобивни мини. За проблема Росица Михалева - експерт в КНСБ, обясни: "Бизнесът ще бъде принуден да ограничи дейността си след 2009 г. или да закупува квоти, което ще намали конкурентноспособността".
 
КНСБ настоява държавата да използва чл. 36 от Договора за присъединяване на страната към ЕС. Той дава възможност за въвеждане на защитни мерки за един отрасъл, ако е засегнат.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.