iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Димитър Дойчинов със златен плакет от Славянското дружество в България

Димитър Дойчинов със златен плакет от Славянското дружество в България

Пернишкото дружество най-доброто в страната
 
Почетният председател на Славянско дружество "Иван Вазов" - Перник Димитър Дойчинов получи златен плакет по случай 110 годишнината от основаването на Славянското дружество в България. Значимият символичен знак му бе връчен от председателят на Славянското дружество в България акад.Никола Попов с признанието, че дейността на Димитър Дойчинов и пернишкото дружество е по-голяма, отколкото на всички дружества в България, взети заедно.
 
"Няма сила в света, която може да угаси факела на славянските идеи, сътворени от създателите на азбука, превърнала се в символ на прогреса на цялото човечество". Тези думи на акад. Никола Попов станаха не само символ на празниците, посветени на славянската идея, но и дадоха израз на обществената потребност от ценности, съпровождащи пътя на българското и славянско самосъзнание от миналото до днес. Затова и образите на Светите братя Кирил и Методий намират място върху почетния плакет, отбелязващ юбилейната годишнина на Славянското дружество.
 
Днес Славянското дружество в България е истинско духовно средище на разнообразна културно-просветна и научна дейност с участието на авторитетни български учени, писатели, журналисти, артисти, специалисти в областта на славезнанието. При всичките повратности на времето дружеството неизменно и последователно отстоява славянските корени на българския народ и се бори със средствата на науката и на историческата истина за укрепване на принципите за обединяване на голямото славянско семейство. Председатели на Славянското дружество, преди акад. Никола Попов са били Васил Друмев, Илия Куртев, Иван Гешов, Иван Вазов, Стефан Бобчев и др. Перник достойно се вплита в националната и международна дейност на организацията като се представя с участници и съмишленици на идеята във всички инициативи, оставяйки собствен отпечатък и своеобразен дух на интелектуална неповторимост.Почетните граждани на Перник акад. Никола Попов и Димитър Дойчинов проведоха церемонията по връчване на почетния плакет с образите на Св.Св. Кирил и Методий, след което тържествената среща на Славянското дружество в България продължи с литературна вечер, посветена на 100 годишнината от рождението на Никола Вапцаров.
 
Наскоро акад. Никола Попов представи пред културната общественост в столицата най-новото си изследване, озаглавено "Русия в усилията за икономически възход".

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.