iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Не стреляйте по перничани

Не стреляйте по перничани

Миньорският град се превърна в нарицателно за всичкото зло, което се случва у нас.
Перник никога няма да влезе в класациите за най-романтично и желано за живеене място. Едва ли ще чуете също, че някой милиардер си е купил имение край миньорския град. Нито пък кинозвезда да е започнала от граовския край сватбеното си пътешествие.
 
В Перник няма никога да дойдат изтънчени аристократи на турнир по голф, нито пък обратните от ЕС ще могат да се съберат на гейфестивал, без риск от физическа саморазправа.
За сметка на това Перник управлява криминалната хроника. 35-годишна жена зад волана на "Фолксваген Голф" обезглавила три момчето на шосето. Пияна съдийка размазала човек. Застреляните в упор властелини на подземния свят - Хайо, Алф и Райко Кръвта. Млад убиец хладнокръвно заклал в гръб двама души зад Съдебната палата...
 
Ако някой писател копнее да догони славата на Агата Кристи и Стивън Кинг, добре е дошъл да твори в града на "Миньор". Перник като че ли се превърнал в "черна дупка" - символ на всичкото зло, случващо се у нас. Граовецът е станал събирателен образ на обратната страна на българина. Пернишки голф на пътя - това е другото име на камикадзета, които на 11 септември взривиха двете кули в Ню Йорк. А какво е пернишки бейлис? Домашна ракия с боза, разбира се. Безбройни са закачките, измислени за града, край който е роден настоящият ни президент Георги Първанов. След поредното убийство в Студентски град вицепремиерът Даниел Вълчев обясни престъпната обстановка в академичния квартал с присъствието на перничани. Сега Комисията срещу дискриминацията гледа жалби срещу образователния министър, пуснати от докачени на чест граовци.
 
За всеки пътешественик, минал през Дивия Запад на България, неизличим ще остане споменът за вечери на двойно препечена сливовица, сладки приказки и сръбска музика.
 
Ако сте решили да потанцувате, много е вероятно да сте преживели масов побой било в "Дрийм" или някоя друга тамошна дискотека, било на селски събор.
 
Перничани са открити и горди хора, които тежко преживяват всяка неприятна вест, която цапа името на родния им град. Един местен поет бе написал най-краткото стихотворение, разкриващо гънките на пернишката душа: "Ещорил, Ещорил,/и там съм бил/ и там съм пил..." Граовците все пак мечтаят черната слава да бъде прогонена. Да прочетат във вестника, че в културния дом с голям успех е преминал поредният концерт по музика на Йохан Себастиян Бах. Че кукерският фестивал "Сурва" е най-великият на света и затъмнява карнавала в Рио. "Миньор" е фаворит за Шампионската лига, а пък крепостта на Кракра е осмото чудо на света.
 
Не бързайте да хвърляте камъни по града на миньорите и металурзите! Преди това опознайте дивото очарование на този беден край, пълен с колоритни мъдреци и фатални красавици. Не забравяйте, че "Пред винкело всички сме равни". Този култов надпис, изографисан на гара "Метал", напоследък вдъхнови Мишо Шамара да напише химн на "Миньор". И Перник е дал нещо красиво на света.
 
Автор: Руслан Йорданов
в-к Стандарт

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

На тази дата в миналото

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.