iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Искат персонална пенсия за дъщеричката на убит наркодилър

 
Поискана е персонална пенсия за 6- годишната дъщеря на показно убития миналата година наркодилър Николай Христов- Хайо. Майката на момиченцето Ирена Петрова е подала молба в община Перник, която ще бъде разгледана на предстоящата сесия наместния ОбС. 
Миналата година същата пенсия беше отпусната на детето на друг убит местен дилър- Румен Стефанов- Алф.
 Според представените от Ирена документи, тя и дъщеря й Вая не притежават движимо и недвижимо имущество, а единственият доход,който имат е в размер на 194 лева и е от заплатата на майката. Детето има проблеми с опорно- двигателния апарат и често се налагат консултации и лечение в софийска клиника. От НОИ са отказали да отпуснат наследствена пенсия на момиченцето, тъй като починалия му от огнестрелни рани баща, няма необходимият З-годишен осигурителен стаж, не е отбивал и редовна военна служба. От НОИ не признават за осигурителен стаж и времето от 1 януари 2007г. до 20 февруари 2008г., когато починалият бил със статут на самоосигуряващо се лице, защото не е представена заверена осигурителна книжка.
Николай Христов беше убит на 19 февруари 2008 година пред хотел Струма в центъра на Перник. Куршумите го застигаха преди да есключил официален брак с майката на дъщеря си. Двамата планирали сватбата им да бъде през месец май същата година. Убийството на Хайо е първата разкрита мокра поръчка в Перник. Делото тръгна през ноември. Подсъдими по него са серийниятубиец Станислав Ангелов- Сиси и Николай Николов- Шатката. Преди няколко месеца старейшините в Перник дадоха персонални пенсии и на децата на друга жертва на Сиси- пожарникарския син Цветелин Карпузов.
 
Персоналните пенсии се отпускат по силата Чл. 92 от Кодекса за социално осигуряване (КСО), според който Министерският съвет поопределени от него условия и ред в изключителни случаи може да отпуска пенсии на лица, по отношение на които не са налице някои от изискванията на този кодекс.
 Персоналните пенсии са в размер 90 на сто от социалната пенсия за старост. Редът за отпускането им е уреден от Наредбата за пенсиите, където се посочва, че деца без право на наследствена пенсия от починал родител могат да получат такава пенсия. Тя се отпуска с решение на Министерския съвет по предложение на министъра на труда и социалната политика съгласувано с министъра на финансите. В пакета документи, които се внасят в Министерския съвет, трябва да има и решение, прието на сесия на общинския съвет.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.