iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Кметове преглъщат боклука, в замяна на гласовете на съселяните си

Кметовете на села в община Перник масово не искат да глобяват за нерегламентираните сметища, които зариват селата, въпреки че са оторизирани за това, смята директорът на РИОСВ Людмила Аначкова.
 
Основният проблем е, че управниците не искат да си омръзват с местните жители, защото разчитат на гласовете им по време на избори. В същото време те са длъжни да упражняват контрол, така че незаконните боклукчарници да не се появяват и тези им отговорности са вменени от Закона за опазване на околната среда.
 
Според Людмила Аначкова е напълно възможно кметовете на села да се справят с проблемните нерегламентирани сметища. Все някой трябва да направи първата крачка. Всъщност в тази посока вече има добра практика, каза Аначкова, като припомни, че преди няколко години в брезнишко село е имало кметица, която е била такава хала, че в центъра хора са търсили кош, за да хвърлят фаса си или кибритената клечка. Самите селски управници пък се оправдават, че без съдействието на общинската управа няма как да се справят сами. Преди време кметът на Рударци искаше да слага камери на определени места, където на принципа на стадното чувство боклуците се камареха с часове. Имаше и идеи пенсионери да дежурят на проблемни терени, където обикновено се образуват незаконни сметища, но всичко опираше до пари и предложенията пропадаха. Последно жители на кв. „Мошино" предложиха създаването на зелени екопатрули, които да се самоиздържат от глобите, които ще налагат на мърльовците, но до момента движение и по тази идея няма.
 
Главният експерт в направление „Управление на отпадъците" Луиза Димова съобщи, че по повод нерегламентираните сметища са извършени 96 проверки на неорганизирани сметища на територията на областите Перник и Кюстендил и на община Самоков. Инспекциите са били по настояване на прокуратурата. 88 нерегламентирани сметища в 28 населени места са открити в общинитеПерник, Ковачевци, Брезник, Земен и Трън. В община Радомир имат график за премахване на незаконните 153 боклукчарници, каза Димова.
 
От месец октомври насам инспекторите в РИОСВ не са били толкова активни в дейността по неорганизираните сметища, тъй като не е имало яснота ще остане ли инспекцията в Перник да съществува, или не./Вяра

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.