iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Преподавател по цигулга в елитни лондонски колежи, свири за перничани

На 20 декември тази година от 11.00 ч. в Малкия салон на Двореца на културата ще се състои Коледното неделно музикално матине - концерт на Камерен оркестър „Орфей" с диригент Райчо Христов - „Предчувствие за Рождество".
 
Ще бъде изпълнена музика от Волфганг Амадеус Моцарт - Концерт за цигулка, виола и оркестър и пиеси от Йохан Щраус. Талантливите инструменталисти Тодор Николов /цигулка/ и Мария Вълчанова /виола/ ще солират на оркестъра, а деца от ЦДГ №3 „Пролетен цвят", които с голямо желание са разучили коледни песнички ще ни създадат специално празнично настроение. Ще ги видим и в изпълнение на коледен танц „Дядо Коледа пристига".
 
И тази година маестро Христов ще спази създадената от него традиция и на Коледния концерт ще ни провокира с музикална викторина.Мария Вълчанова е родена през 1982 г. Завършва с отличие Средно музикално училище „Христина Морфова", гр. Стара Загора през 2000 г. Продължава oбразованието си в НМА „Панчо Владигеров", гр. София, където завършва и своята магистърска степен. През 2007 г. се дипломира и като магистър в теоретико - композиторския и диригентски факултет със специалности музикознание и хорово дирижиране към НМА „Панчо Владигеров". От 2008 г. насам е държавен докторант в БАН. Мария Вълчанова е участвала в майсторските класове по виола на Юри Башмет, Волфганг Клоц, Аври Левитан, Димитър Пенков; в класа на Зигфрид Фюрлингер към Лятната академия в Семеринг (Австрия), както и в майсторските класове по хорово дирижиране на Ервин Ортнер, Фред Щолдфус и Мирослав Попсавов.Носител е на награди от конкурси по виола и камерна музика, като: Диплом от международен конкурс "Йоханес Брамс", Австрия (2006 г.); Пета награда на международен конкурс за виолисти в гр.Блед, Словения (2006 г.); Втора награда от международния конкурс за австрийска камерна музика, гр. София (2008 г.); Лауреат с Първа награда на Деветнадесетия конкурс "Св.Обретенов" гр.Провадия (2004 г.); Втора награда от международния конкурс "Млади музикални дарования" гр. София, (2000 г). Първа награда от Първия академичен конкурс (2005) гр.София. Като солист изнася концерти с Шуменска филхармония, оркестър „Симфониета София",камерен оркестър „Орфей" и др., а като член на квартет „Фрош" изнася редица концерти в България и прави записи за БНР. Понастоящем Мария Вълчанова е солист-оркестрант в „Симфониета София" и диригент на женския хор към старинен храм „Св. Николай Мирликийски", гр. София.
 
Тодор Николаев е роден през 1982 г. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков", гр. София в класа по цигулка на Радмила Петрова. През 2000 г. е приет като стипендиант в Guildhall School of Music and Drama, Лондон, където се дипломира с бакалавърска и магистърска степени в класовете на Ифра Нийман и Джак Гликман. Участвал е в майсторските класове на Ифра Нийман, Минчо Минчев, Кеворк Мардиросян, Цви Цейтлин и Мари-Тампере Безродни. Като солист и член на различни камерни ансамбли, Тодор Николаев е свирил и работил с музиканти като Найджъл Кенеди, Мелос и Такач Квартети, Рейчъл Поджър и сър Колин Дейвис. Носител е на награди от престижни международни конкурси за цигулка, сред които „Ян Коциян", Чехия, и „Енеску", Румъния. През 2008 г., като член на Franke Piano Quintet.
 
Солира на български и британски оркестри, а като съосновател и член на квинтет „Inspirity", изнася камерни концерти във Великобритания и България. Има записи за BBC, RAI, БНТ и БНР.
 
Понастоящем Тодор Николаев е преподавател по цигулка в Blackheath Conservatoire of Music and the Arts и William Elliss School, Лондон както и в St. Swithun' s School, Уинчестър. www.myspace.com/todornikolaev.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.