iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проучване: 40 % от перничаните редовно са он-лайн

Ползването на интернет се увеличи чувствително в последните години в България и към края на тази година 40% от българите ползват редовно мрежата. Това показват данните от последното проучване на Националния статистически институт (НСИ).
 
Същевременно се увелича и броят на домакинствата, които имат интернет вкъщи. Най-бурен ръст на потреблението на интернет от дома има в Югозападния район на планиране, където влиза и Перник, поради гъстотата на мрежата на доставчиците и по-високия жизнен стандарт на населението. Така в този район над една трета или 37% от домакинствата имат интернет вкъщи.
 
Ако през 2004 г. близо 42% от интернет потребителите са сърфирали през последните три месеца от къщи, то през 2009 г. този дял вече е 86%, сочат още данните на статистиката. Очаквано най-активната група от населението, която редовно е ползвала интернет през 2009 г., е от 16 до 24 години, като процентът на хората, които прекарват времето си в глобалната мрежа от тази група е нараснал с 42% и е достигнал 75% през 2009 година.
 
Васил Иванов, който е маркетинг мениджър в МОЗ ООД - лидер в сферата на интернет и информационните услуги в региона, обясни, че покачване в Интернет има не само при гражданите, но и при бизнеса. През 2009г. с 22% са се увеличили фирмите, които използват интернет за бизнеса си, и през 2009 г. те вече са близо 84% от всички. "Около 40 процента от тези фирми имат собствен уеб сайт и това ги отличава от останалите. Така те са достъпни до огромна аудитория он-лайн, която иначе не се влияе от традиционните медии и източници на информация", обяснява компютърният специалист. "В МОЗ ООД имаме богато портфолио от  клиенти, които ползват интернет за реклама, но и за обмен на вътрешна информация. За тях, ние изграждаме затворени уеб базирани системи с достъп за конкретни лица от управленския персонал, доставчици, клиенти по веригата. Всеки на пазара иска да е перфектен във всяко едно отношение на своя бизнес, включително и в Интернет. Ето защо фирмите трябва да се доверяват на професионалисти, когато развиват начинанията си он-лайн. Що се отнася до Перник, нашата компания е единствената специализирана в изработката на уеб сайтове, интернет реклама и продажби", допълва маркетинг мениджърът на МОЗ ООД.
 
"Администрацията също трябва да бъде близо до гражданите си в мрежата - не само като предоставяне на суха информация, но и като достъпност на услугите. От електронните услуги, предлагани в мрежата, 7.9% са ползвали така нареченото електронно правителство за търсене на информация от страниците на публичната администрация през 2009г.. Близо 6% са теглили формуляри. Горди сме да заявим, че единствените две общини в областта, които към момента предоставят подобни услуги са общините Ковачевци и Земен, а техните сайтове и информационни системи също са дело на МОЗ ООД", обяснява Иванов.
 
За частните си и бизнес клиенти  фирмата предоставя през зимните месеци  30% отстъпка от цената за изработка и поддръжка на уеб сайт. Повече информация може да бъде намерена на страницата на компанията на bgmoz.com .
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.