iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вандали вилнеят и псуват в пернишките училища

Това сочи международно проучване.
 
Международно проучване, в което участие за взели директори от няколко пернишки училища и техни колеги от страната посочва, че всеки четвърти ученик псува и чупи в час. Средно 25 на сто от директорите у нас са посочили, че децата в прогимназията от 5-и до 8-и клас ругаят и рушат чиновете.
 
България изпреварва останалите държави по ниво на разрушена от учениците материална база.  16 на сто от директорите са отговорили, че в техните училища се преписва и подсказва. Във всяко четвърто школо пък основен фактор за лошия климат са разпри и заплахи между децата. Бягането от час е най-сериозният фактор, който разваля училищния климат у нас, сочат изводите от изследването. Във всяко трето наше школо преподаватели и директорите най-много се оплакват от липсата на деца в клас.
 
България е сред страните с най-малко използване на творческия подход в часовете. Най-малко време в часовете се отделя за работа по проекти, дебати между учениците и писане на есета върху интересни теми. Вместо това родните преподаватели наблягали на преподаването на урока, преглеждането на домашните и препитване върху миналия материал.
 
Според един от номинираните в категория "Образование" на Годишната класация "Личност и събитие на годината Перник 2009"  - директорът на ОУ "Св. Иван Рилски" Бойко Свиленов, диалогът между учители, родители и ученици трябва да бъде в основата на по-добрите резултати в училищната дисциплина. Той не е привърженик на прибързаните и непоследователни мерки в тази насока и както наскоро заяви: "По-сериозно трябва да се включи семейния фактор, родителския фактор."
 
По-категоричен е в опитите си да се справи с дисциплината в училище директорът на Строителната гимназия Самуил Шейнин, който в началото на тази учебна година заяви, че ще връща от входната врата на школото всеки с неподходяща прическа или облекло. 
 
Трети от номинираните в категория "Образование" - Марин Никодимов пък прави дори невъзможното да привлече учениците от ромския етнос редовно да посещават учебните занятия в 9-то ОУ, а гоненето от училище е последното, което му минава през главата.
 
За да се запознаете с идеите и заслугите на останалите номинирани в категория "Образование" и за да изберете своя фаворит, посетете страницата на класацията:
http://iPernik.com/novini/6716.html
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.