iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Потърпевшите от шивашкия цех в жилищен блок дадени на съд

Потърпевшите от шивашкия цех в жилищен блок дадени на съд

Една от жените, които са подложени на постоянен шум и вибрации от шивашки цех в жилищен блок, е изправена пред съда. През миналата седмица Районния съд в Перник даде ход на дело по тъжба на частен тъжител в лицето на собственичката на шивашки цех в кв. „Твърди ливади" срещу съседка от блока. Ищцата я обвинява в тормоз и обиди.Приписва й думи, срамни за изговаряне. Свидетелите на обвинението разказват, че жената постоянно, по цял ден тропала отгоре и те не можели да работят и да обядват спокойно.
 
В тъжбата е фиксиран ден, в който обвиняемата нападнала собственичката на цеха и се нахвърлила върху нея с обидни думи. Свидетел на защитата обаче, съобщи пред съда, че точно в този ден обвиняемата е била на друго място. Той си спомня датата, защото е свързана с важен за неговото семейство ден и разказа къде точно е била жената.
 
Друг свидетелна на защитата, който познава обвиняемата от 20 години, се закле, че тя не е в състояние да помисли, камо ли да изговори, а още по-малко да крещи приписаните й изрази.
 
Делото по случая ще продължи през февруари, когато ще трябва да бъдат изслушани още свидетели на обвинението.
 
Случаят с шивашкия цех в жилищен блок в кв. „Твърди ливади" в Перник вече е добре известен. Малкото предприятие е отворено преди около две години с всички надлежни разрешителни. От живущите в блока е поискано съгласие за откриване на ателие за поправка на дрехи с една машина и те след известен размисъл удостоверили с подпис съгласието си. В последствие в разрешителните незнайно как ателието се превръща в цех. Сега всеки ден в рамките на работния ден - от 8 до 17 часа, а понякога и в почивни дни, в апартамент с две стаи непрекъснато бръмчат машини и често вибрира кроячна машина. По товарещите готовата продукция камиона се разбира, че там се изработва работно облекло. Частици от ватата летят из целия блок. За съседите това е нетърпимо, въпреки твърденията на собственика на предприятието, че има шумоизолация. Това принуди част от семействата в блока да го напуснат. Останалите ходят по инстанции да се оплакват и водят съдебни дела.
 
Междувременно стана ясно, че РИОКОЗ в Перник не е издавала становище за разполагането на обекта в жилищната зона. Инспекцията контролира спазването на хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда по силата на Наредба 7 и Наредба 6 - за шума и установи нарушение на изискването подобен обект да отстои на 50м от жилища. Административният съд върна обжалваното разрешение за строеж за преустройство на апартамент в шивашко ателие, издадено от главния архитект на община Перник па кампетентност в РДНСК. Оттам обаче с нова заповед оставят в сила строителното разрешително като акт, който има само характер на удостоверение. Разрешителното обаче е за „ателие за индивидуална творческа дейност" по смисъла на чл. 38 ал. 3 от ЗУТ, а не за шивашка работилница с 6 шевни машини, 1 оверлог, 1 електрическа ножица и 1 илична машина, каквито намериха в цеха от РИОКОЗ.
 
Над 300 граждани се подписаха в тяхна подкрепа с настояването отговорните инстанции да предприемат справедливи мерки срещу незаконния цех. Те поискаха и чрез Общинския съвет в Перник Кметът на общината да отговори как се спазва Наредбата за обществения ред, която забранява всякакъв шум - даже от прахосмукачка и зъболекарска машинка, между 14 и 16 часа.
 
Много хора, олицетворяващи справедливия гняв, в знак на съпричастност са готови да застанат на улицата в гражданско неподчинение, за да бъдат избавени потърпевшите от постоянния тормоз.
 
Никой няма нищо против производствената дейност на фирмата, открила малкото предпириятие и даваща работа и заплати на 5-6 шивачки. Никой не е настроен нито срещу собсвеника на фирмата, нито срещу работничките. Ангажираните с този случай искат нещо много просто - да се спазват правилата, а не да се търсят вратичките в законите. Ако шивашката работилница наистина може да работи в жилищна среда, то нека собственикът я премести в съседство на своето семейство или на място, където няма да пречи на никого.
 
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.