iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Социални работници помагат на майки да не се отказват от новородени

Социалните работници от Отдела за закрила на детето в Перник оказват подкрепа на майки, склонни да изостявят новородените си бебета. Като резултат значително е намалял броят на жените, отказали се от своите рожби в полза на дъравата, каквато е по-честата практика.
 
С бременните, които педварително са заявили, че искат да се откажат от детето си, се работи допълнително. Наскоро е регистриран случай с 29-годишна жена, която въпреки намерението си, не се е отказала от четвъртото си родено бебе. Първите месеци, прекарани с майката, са от изключителна важност за понататъшното развитие на детето, подчертават специалистите. У изоставените бебета за цял живот остава празнота за връзката с неговата майка, която не се компенсира с нищо.
 
Социалните работници често консултират ромските жени и по въпроси на половата култура, като обясняват как трябва да използват противозачатъчни средства, но те трудно възприемат и не признават контрацептивите. Само една млада циганка е била убедена медици да й поставят спирала.
 
Сред най-тежките случаи е този на ромка, която изостави единайстото си дете. То беше настанено в Дома за медико-социални грижи в Перник. 30-годишната майка гледа само три от децата си, останалите осем е оставила на грижите на държавата в социални заведения. Жената раждала всяка година, дори имала две раждания в една и съща година.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.