iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Продават общинска оранжерия в ликвидация

Във връзка с намерение за закупуване на Общинското дружество „Оранжерия"ЕООД в Перник Общинският съвет взе решение да се изготвят правен анализ и оценка на активите на собствения капитал на фирмата. Дружеството е затънало в дългове и въпреки опитите да бъде изправено на крака, това не стана. По тази причина през март т.год. ОбС взе решение да прекрати съществуването му с ликвидация (Решение № 321/19.03.2009 г).
 
Намерение да купи оранжерията до ОбС от декларирал Георги Стоянчев, управител на фирма „Въглища-Перник"ООД, която има договор за концесия за добив на въглища и върху терени, собственост на „Оранжерия"ЕООД. Още през май 2004г. между двете фирми има подписан договор за сътрудничество за съвместно производство на ранни зеленчуци, разсад и цвета. Тогава от минната фирма са предоставили на оранжерията паричен заем в размер на 240 000лв. за срок от 48 месеца и лихва от 6.5%. Подписани са и други договори въз основа на които към края на юни 2009г. „Оранжерия"ЕООД дължи на „Въглища-Перник"ООД 312 979 лв. (без лихви). Според ликвидатора на оранжерията Живка Габрова предложението на „Въглища-Перник" за закупуване на оранжерията е напълно логично. От друга страна кандидатът за собственик на общинската фирма в ликвидация изтъква като мотив желанието си да запази предмета на дейност на оранжерията и да съхрани в цялост имотите й, а не да бъдат разпродавани на парче.
 
Общинската оранжерия е изградена в рамките на „Проект за интегрирано развитие на Пернишкия регион - Обект Бела вода" BG 9915-01-028 с финансовата помощ на Програма ФАР на ЕС. През май 2001г. в обекта са вложени 275 хил. лв., които са почти 90% от стойността на проект „Интегрирано развитие на Пернишки регион чрез обучение на 60 и разкриване на 85 нови работни места в оранжерия за биологично производство на разсад и цветя на базата на алтернативна енергия от термална вода, от възстановения по проект ан ФАР сондаж Бела вода (програма SMDEP). Първоначалният замисъл на проекта е да се използва термоминералната вода от близкото находище, след допълнително подгряване, да се използва за отопление на оранжерията. След въвеждането й в експлоатация са се отглеждали зеленчуци, впоследствие цветя, но и двете дейности са се оказали губещи. Дейността на оранжерията е субсидирана от общината, като по силата на договора за финансова помощ от ЕС общината е имала задължение да осигури функционирането на оранжерията за 5-годишен период след приключването на проекта, който срок е изтекъл през май 2008 година./ Градски

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.