iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


РИОКОЗ: Когато човек е постил, трябва да преминава плавно към храната, която не е постна

РИОКОЗ: Когато човек е постил, трябва да преминава плавно към храната, която не е постна

От регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве съветват хората, които са постили, ако обичат капама и тя е със сланина и кървавица, много малко от нея да хапнат. В противен случай организмът може да се претовари с голямо количество мазнина и тези от нас, които имат проблеми с черния дроб или жлъчката, може да получат сериозни кризи.
 
За тези, които не са постили, съветът е единствено да не злоупотребяват с количеството и да внимават с алкохола. На Коледа се ядат повече мазни храни и затова е добре да се пие предимно вино. Рецептите за махмурлук са традиционни и нетрадиционни, традиционните са със зелева или шкембе чорба на другия ден. Нещо такова практикуват някои, коментират експерти. Но има и лекарства, които се пият, преди човек да започне да празнува, които помагат на панкреаса да може да не се усвоява голяма част от алкохола. Или по-точно, спомагат да може да се разгради преди да е навлязъл в кръвта и преди човек да е започнал да се опиянява. Но тогава питам за какво пие, каза д-р Танчева от Министерството на здравеопазването. Виждала съм такива хора, които си дават парите за нещо, което не им трябва. Все пак алкохолите са доста скъпи. В действителност в България се ползват повече концентрати, отколкото вина. На Коледа се ядат повече мазни ястия - зеле, зелеви сърми, пържоли, това е традиционно почти във всяка къща. Добре е тогава да се консумира повече вино, съветват специалистите. А ако преди това има аперитив, той да е в малко количество.
 
Иначе, за големите количества няма спасение, смята д-р Танчева. Много е индивидуално, но ензимът, който японците го нямат - алкохолдехидрогеназа, който разгражда алкохола, важи и за някои българи и те много бързо се опияняват. 50 грама може да им създадат много добро настроение. А има хора, които го имат в излишък и „носят" доста като „носенето" е нещо индивидуално за всеки. Затова нека всеки си пази собствената мярка, съветва д-р Танчева./Фокус

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.