iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Изписват ни с касова бележка

Изписват ни с касова бележка

Болниците в Трън и Радомир най-вероятно няма да оцелеят.
 
Болниците ще ни дават фиш и писмен отчет за всяка медицинска дейност и манипулация, която са извършвали лекарите, докато са ни лекували. Това предвижда разпореждане на Националната здравноосигурителна каса, което влиза в сила от януари, съобщиха от касата. То ще бъде задължителна клауза от договорите, които местните поделения на касата ще подписват с лечебните заведения.
 
Във фишовете  ще бъде описвано коя от дейностите се плаща от НЗОК по клинична пътека, колко струва, какво се поема от Министерството на здравеопазването по програми и какво е за сметка на самия болен.
 
Това означава, че занапред при поставянето на тазобедрена става например, за която касата плаща 1600 лв., а цената є в действителност варира между 2800 и 3200 лв. в зависимост от модела и големината, ще бъде описвано подробно какво е платено от НЗОК и какво следва да плати пациентът при изписването. Самото разплащане ще става на специални каси, които ще бъдат открити до самите регистратури.
 
Всеки лев, даден извън тези места, ще бъде санкциониран най-строго от здравната каса. Пациентите трябва да ни информират за нерегламентирани плащания и да водят дела срещу лекарите рушветчии призовават от здравната институция.
 
На видно място пред самата регистратура, както и при входовете на клиниките, ще бъдатразлепени ценоразписи с медицинските услуги които не се поемат от НЗОК.
 
От догодина делегираните бюджети на болниците ще бъдат коригирани на всеки три месеца в зависимост от извършения брой операции и други лечения в предходното тримесечие, както и от самото му качество.

С близо 100 болници касата няма да подпише договори от 2010 година. Те са предимно в малките населени места. От финансиране от НЗОК ще отпаднат лечебниците без специалисти на трудов договор и пълен работен ден, без съвременна диагностична апаратура и възможност да осигуряват денонощен прием и транспорт на пациентите, предвидени за планови операции.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.