iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Актът наполовина, ако платим до седмица

Актът наполовина, ако платим до седмица

КАТ да прави отстъпка до 50% от наложената за нарушение на пътните правила глоба, ако провинилият се шофьор плати сумата в рамките на първата седмица. Такава мярка за повишаване на събираемостта от написаните актове и фишове обсъждат управляващите. Намерението на депутатите е поправката да бъде вместена в Закона за движение по пътищата между приемането му на първо и второ четене.
 
От НАП вече са дали положително становище по отношение на идеята. Остава да се уточни точният размер на бонуса. По думите на шефа на транспортната парламентарна комисия Иван Вълков, както и останалите предстоящи промени в закона, отстъпката е заимствана от нормативната уредба в други европейски държави. Методът за поощряване на плащането на глобите се прилагал например в Гърция.
 
Именно там водачите се бъркали наполовина, ако не си правят оглушки да платят акта. След въвеждането на бонуса събираемостта на глобите в южната ни съседка белязала значителен ръст. Освен това доказателство за ефективността на този подход бил и въведеният у нас механизъм за 5% отстъпка при плащане на данъците "кола" и "сгради" до края на март и също толкова при внасяне на налога върху общия доход до 31 януари.
 
Заради острата нужда от подобряване на крайно незадоволителната събираемост на глобите в полезрението на депутатите от ГЕРБ е попаднала и друга мярка, която е въведена в Холандия. Там начислявали тлъсти лихви, ако шофьорът не погаси дължимата санкция през първия един месец. По всяка вероятност и тази тесла за некоректните платци ще намери място в закона.
 
У нас срокът, в който водачът трябва да се яви в КАТ, също е един месец. Обикновено заради тромавото придвижване на постановленията обаче шофьорите получават отсрочка за още месец. Огромна част от водачите въобще не си правят труда да се явяват в КАТ и кръстосват шосетата въпреки отнетия им контролен талон.
 
С предстоящите промени на закона ще бъдат попарени и мераклиите да обжалват наложените им глоби. Отново по модела в страната на лалетата, след като нарушението е уловено от камера, честитката ще се праща на собственика на колата, а преди дори да си е помислил да обжалва акта, той ще трябва да го плати. Оттам нататък ще се доказва кой е шофирал автомобила и дали е нарушил пътните правила. И понеже депутати от опозицията възнамерявали да атакуват тази промяна, от ГЕРБ се заканиха да им напомнят, че преди две години именно те са лансирали подобна идея.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.