iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Професори от 11 страни четат лекции в Перник

Професори от 11 страни четат лекции в Перник

20 милиона лева ще бъдат отпуснати за строежа на модерна сграда на висшето училище, което ще отвори врати догодина в града ни, разказват учредителите в материал за в-к "Стандарт".  Очаква се университетът да приеме първите си 400 студенти още следващата есен.
 
За преподаватели в първия у нас частен политехнически университет са заявили участието 4 академици, 3 чл.-кореспонденти на БАН, 28 професори, 62 доценти, докторанти, успешни професионалисти, бизнесмени и предприемачи. 31 гост-професори от почти цяла Европа и от САЩ ще четат лекции на нашите студенти. За да обучават младите, до България ще пътуват учени от Англия, Германия, Швейцария, Ирландия, Италия, Словакия, Гърция, Унгария и Финландия, както и техни колеги от най-добрите ВУЗ в Америка и Израел. Договорено е сътрудничество с Международната академия по архитектура, Световния съвет за малък и среден бизнес, фондация Fulbright, и др. С Националния изпълнителен съвет на "Предприемачи - ГЕРБ" и Асоциацията на дребния и средния бизнес вече са подписани меморандуми за сътрудничество. Закупени са материална база и ресурси за над 5 млн. лв., а за довършване на сградата и общежитието, за оборудването и старта на университета ще бъдат вложени над 15 млн. лв. Докато сградата бъде завършена, община Перник предоставя друга, в която още от 2010 г. да се провежда обучението.
 
Университетът е частен и не иска нито стотинка от държавата и данъкоплатеца. Учредителите са решени да покажат, че европейското качество, което е приоритет в Програмата за развитие на образованието, науката и младежките политики в Република България 2009 - 2013 г., може да се случи. В новото висше училище ще се изучават модерни технологии като информатика, компютърни мрежи и системи, телекомуникации. В програмата са включени атрактивни специалности с голям пазарен интерес - архитектура и строително инженерство, както и в предприемачеството. Обучението ще е двуезично - на английски и български, по всички специалности и образователни степени, като англоезичното е за двойно повече студенти. Има мултинационален студентски контингент с ограничен капацитет (около 1800 студенти и докторанти). Приемът ще е насочен предимно към студенти от Югоизточна Европа и от България.Специалностите са подбрани от изискванията на модерното обучение. Университетът ще бъде изцяло компютризиран. Представители на бизнеса ще участват в академичния и факултетните съвети. Ще привличат техни водещи специалисти за спецкурсове, свързани с професионалната практика. Ще извършват съвместно не само изследователска, но и силна квалификационна дейност по европейската стратегия за учене през целия живот. Ще решават бизнес проблеми с участието на студентите, докторантите и специализантите. Това е шанс и за част от студентите и докторантите с ограничени доходи, които с труда си могат да печелят, за да се издържат. Проблемите и финансирането ще дойдат не само от нашата икономика, а и от европейските програми, от страните на Европа и света, откъдето идват преподаватели и студенти.
 
От "монополист на знанието" преподавателят в новия университет става интелектуален посредник. Знанията и уменията се придобиват в дискусия, в работа и състезания в екип. За всяка учебна дисциплина ще се търси правилният преподавател и чуждестранен европейски дубльор, който ще оценява студентите, обучавани от българския партньор. Минималните стартови заплати на преподавателите ще бъдат два пъти по-големи от тези в другите български университети с тенденция да достигнат европейските нива на заплащане.
 
В специалните дисциплини изпитът ще се провежда при условия, близки до бъдещите професионални реалности.
 
Университетът ще се съобразява с желанията и интересите на всеки студент. Ще се прилага система за ранен подбор на талантите, преференциални условия за тяхното развитие и ефективно използване на техните способности. Университетът ще се грижи за устройване на своите студенти на подходяща работа. На своя територия ЕПУ ще създаде интернационална атмосфера, в която младите хора ще получават образование и възпитание в разбирателство, солидарност, толерантност към другия, към неговите ценности, към неговия етнос и вяра.
 
За много млади българи Европа е мечтаната чужбина. Искаме да направим университет, който, ще "донесе Европа" в България. За да останат те при нас, твърдят учредителите.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.