iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Последен шанс да спестим от данъци

25% по-малко данъци може да платите за 2009 г. Но за това трябва да се възползвате от последните работни дни преди Нова година. До 10% от годишния доход може да се намали чрез вноска за допълнително доброволно пенсионно осигуряване.
 
Дори през цялата 2009 г. да не сте правили вноска за доброволна трета пенсия, нищо не е изгубено. В края на годината вече знаете какъв е годишният ви доход за цялата 2009 г. До 10% от него може да дадете наведнъж в пенсионен фонд и върху тези пари няма да плащате данък.
 
С още 10% може да намалите данъците си с вноска за доброволно здравно осигуряване или за застраховка "Живот". Като внесете определена сума в частен здравен фонд, ще си осигурите по-добро лечение през следващата година. Още 5% от данъците може да бъдат спестени чрез дарение.
 
Така общият размер на облекченията, които може да се ползват, достигат 25%. Ако се възползвате от облекченията, вероятно хазната ще трябва да ви връща част от платения текущо през 2009 г. данък. За да ползвате облекчения, дарението може да бъде за болница, социално заведение, детска градина или училище, предприятие на хора с увреждания или юридическо лице с нестопанска цел. Облекчението може да е до 15% от дохода, ако дарението е за културата, и до 50%, ако е в полза на Център "Фонд за лечение на деца".
 
За да се възползвате от облекченията, вноската за доброволна пенсия, здравен фонд, застраховка "Живот" или дарението трябва да бъдат направени до края на годината. 30 декември е последният работен ден за 2009 г., но ако искате да преведете парите чрез банка, трябва да го направите до обяд на 30 декември, защото след това те няма да работят с клиенти.
 
От пенсионните компании предупреждават, че за да ползвате данъчните облекчения, е важно сумата да е влязла в сметките им до 30 декември, защото в противен случай парите няма да се водят постъпили през 2009 г. и няма да може да получите документ, с който НАП да ви намали данъка.
 
Това важи и за животозастрахователните компании. При тях също трябва да сте сключили договора и да сте се разплатили до последния работен ден на 2009 г. За по-сигурно може да внесете парите директно в клон на банката, с която работи съответното дружество.
 
Най-лесно е да дадете парите в офис на съответното дружество. В такъв случай можете веднага да вземете съответния документ, който след време ще приложите към данъчната си декларация.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.