iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


"Еврофутбол" на пъпа на Перник работи за комсомол и ветерани

"Еврофутбол" на пъпа на Перник работи за комсомол и ветерани

Прибират имоти, отдадени на партиите в Перник
 
През новата година партиите у нас ще си търсят нови офиси и централи. Над 250 имота ще бъдат отнети от политическите сили заради закъснели наеми и неправомерно ползване, сочи доклад за имотната дейност на партиите за 2008 г., изготвен от Сметната палата. Основните политически сили редовно са закъснявали с наемите, изпускали са плащания и не са декларирали договорите си, сочи отчетът. Така големите партии ще се простят с общо 242 имота в цялата страна. Поне още 50 сгради и офиси ще бъдат отнети и от малките фракции.
 
С най-много имоти е БСП - 247. Одитът на Сметната палата обаче сочи, че при наема на 49 от тях партията е нарушила закона и ги е преотдала за други дейности. Червените са сключвали и договори за съвместно ползване. В Перник обаче, социалистите показват стриктно отношение към плащането на наеми и за сега ще запазят наетите си офиси, сочи проверка на iPernik.
Не така стои въпросът с коалиционните им партньори от политическа партия "Български социалдемократи", които ще трябва да се лишат от изключително апетитни петна в центъра на Перник, от които до момента са печелели не лоши пари за дейност, далече от политическата.
 
От извършените проверки  и сравнителен анализ с предоставените от партията документи Сметната палата е установила, че един от имотите на партията - частна общинска собственост, не се ползва по предназначение. В Перник имотът е разделен на пет помещения, преотдавани и ползвани съвместно с трети лица - пункт на „Еврофутбол" и четири магазина (за аудио-техника, за бои и лакове и два магазина за дрехи). Същото е установено и по време на одита през 2008 г. В обяснение от областния председател на партията в Перник относно ползването на помещението се твърди, че от помещенията не се получават никакви плащания, работодателите са членове на партията, които наред с дейността, подпомагаща партията, изпълняват и основната партийна дейност - организиране на семинари, обучение, чествания, предизборни кампании, а в "Еврофутбол"-а и магазините за дрехи и бои се развива дейността на младежката организация на партията и клуба на ветераните.
Изглежда наивните обяснения не са били приети особено присърце от Сметната палата и така помещенията ще трябва да бъдат освободени от социалдемократите и върнати за стопанисване на общинската управа.
 
Хората на Софиянски в Перник също ще трябва да се лишат от част от клубната си база, след като са я отдали за ползване на трети лица, но предназначението й е било променено, в разрез с изискванията на закона. Във въпросните помещения е трябвало да бъде извършен и частичен ремонт на покрива, според договор на партията с наемателят, което също не е било изпълнено.
Оказва се, че и не до там познати на перничани политически субекти също са се ползвали с общински офиси за жълти стотинки. Партия "Български демократически форум" е успяла да се сдобие със само 2 офиса в цялата страна - един в Карлово и един в Перник. Според Сметната палата тази партия въобще не се вписва в изискванията за ползването на такива помещения и следва да ги върне. Така през миналата година офисът й в Перник е бил отнет, но общината е вътре с близо 400лв. неплатени от вече бившия наемател задължения. С месечен наем за един месец са били прекарани общинарите и от партия "Движение за национално възраждане - Оборище".
Партия "Християн-социален съюз" пък се е оказала съвестен платец без задължения към община Перник, но също ще се лиши от офиса си, тъй като не отговаря на изискванията. Без помещение са останали и от "Обединения блок на труда" , "Радикалдемократическата партия" и "Социалдемократическата партия" все заради това, че вече не отговарят на изискванията.
 
През февруари 2008 кметът на Перник е отнел и офиса на „Съюз на репресираните в България след 09.09.1944 г.", отдатен за ползване на същите 4 години по-рано.
 
Единствена от големите партии в Перник и страната, която не ползва нито едно държавно или общинско помещение, е управляващата ГЕРБ. В Перник партията се помещава в обширен офис на ул. "Найчо Цанов", но се очаква скоро да получат и общински офис за развитие на клубна дейност така както законът повелява за парламентарно-представените политически сили.
 
Разпадът на парламентарната група на РЗС пък няма да позволи на хората на Колев да си имат общинска щаб-квартира на изгоден наем освен ако не бъдат направени промени в парламентарния правилник.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.