iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишки нотариус преместен в София - имал проблеми

Пернишки нотариус преместен в София - имал проблеми

"В Трън не можеш да намериш нотариуси и с трън да завъртиш", гневят се софийски нотариуси за новодошлите от провинцията.
 
Предколедно министърката на правосъдието Маргарита Попова прехвърли седем нотариуса от провинцията, където са назначени след конкурс, в София. Решението й предизвика брожение сред софийските нотариуси, според които това извънредно увеличаване на колегията в София е твърде голямо, неоправдано и неминуемо ще предизвика занижаване на качеството на нотариалните услуги. Всички заповеди на министъра са от 15 декември и са мотивирани с "важни причини" - от здравословен, семеен и личен характер.
 
В списъкът попада и пернишкият нотариус Евгения Любенова Братоева, която вече ще упражнява професията си в София. Красимир Георгиев Бележков пък отива от Трън също във София.
 
Действително чл. 34б от Закона за нотариусите и нотариалната дейност, добавен през 2003 г., предвижда, че нотариус може да бъде преместен поради важни причини в друг район на действие въз основа на негово мотивирано заявление до министъра на правосъдието, но само ако има открито място в новия район, определено според принципа, че едно място за нотариус се открива на 10 000 жители. Според софийските нотариуси в столицата няма условия за нови места. Законът предвижда (в ал. 3 на чл. 34б), че заповедта на министъра за преместване "може да се обжалва от Съвета на нотариусите по реда на Административнопроцесуалния кодекс, ако преместването е станало в нарушение на законовите изисквания". Според хора от гилдията почти всички преместени в София са назначени с последния конкурс за нотариуси, което се виждало и от номерата им. Някои са изкарали по-малко от година в мястото на първоначалното си назначение.
 
"В Трън не можеш да намериш нотариуси и с трън да завъртиш, но София прибира нотариус оттам", коментира виден представител на столичната гилдия по повод последното име от списъка, което очевидно принадлежи на роднина на първата председателка на Нотариалната камара Чайка Бележкова.
 
От Министерството на правосъдието обясняват, че през януари ще има среща с Нотариалната камара точно за да се изяснят критериите за преместване по чл. 34б и евентуално да се търси промяна на закона, тъй като този модел на преместване е "изчерпал своите възможности". Предлага се в закона да бъдат изброени изрично "важните причини", които могат да обусловят едно такова преместване и по всяко заявление предварително да се иска становище на Нотариалната камара.
 
Според представители на ведомството министър Попова не е имала възможност да отхвърли тези молби. Всички заявления за преместване са били депозирани преди повече от 3 месеца в министерството, а законовият срок за произнасяне по тях е 14 дни. По закон отказът за преместване може да се обжалва от нотариуса по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Създадената практика от 2003 г. насам при предишни министри е била, щом заявлението е подкрепено от съответни документи за здравословни проблеми или тежки ситуации в семейството, преместването да се одобрява. Пък и министърът не може да преценява здравословното състояние на когото и да е и какви са неговите нужди. Останалото било "въпрос на морал" на нотариусите, които настоявали за преместване.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.