iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Перник с бронзов медал в класация за алкохолици

Перник с бронзов медал в класация за алкохолици

Перник развенча, макар и не съвсем, един дълго натрапван мит, че в Граовско се пие най-много. Оказва се, че по данни на министерството от 15 779 алкохолици, регистрирани официално в страната, най-много са в Бургас - 2781. Следват София - 1500, а Перник е на "почетното" трето място с 1117. По неофициални данни обаче те са много повече.
 
България е на първо място по прием на спиртни напитки - 22,4 литра т.нар. абсолютен алкохол (АА) средногодишно на пиещ човек. Това показват данните от епидемиологично изследване на употребата на алкохол в Европа. Според Световната здравна организация (СЗО) допустимата седмична консумация е 210 мл АА, а високорисковата - 280.
 
Затова здравното министерство е разработило проект на Национална програма за предотвратяване на злоупотребата с алкохол в България 2009-2013. Според нея допустимата дневна консумация на 40-градусов концентрат е около 60 г за мъжете и 30 г за жените. Това е пределното количество, за което се смята че носи минимален риск за здравето. Освен това в програмата е записано, че поне два дни от седмицата не трябва да се пие въобще.
 
Програмата си поставя за цел намаляване консумацията на алкохол сред децата с 50%, ограничаване рисковата алкохолна консумация сред хората от 18 до 25 години с 20%, редуциране на уврежданията или смъртните случаи в резултат на пътни произшествия, причинени от злоупотреба с алкохол с 30% и намаляване на трудовите злополуки, свързани с алкохол - с 20%.
По данни на СЗО спиртните напитки са причина за около 20-30% от рака на хранопровода, рака на белите дробове, цирозата на черния дроб, убийствата, епилептичните припадъци и пътните произшествия в света. Около 23 милиона са зависимите от алкохола европейци, а щетите от болката и страданието на техните близки се оценяват на 68 милиарда евро. Загубите на производителност поради отсъствия от работа и безработица заради алкохола, струват съответно между 9 и 19 и между 6 и 23 милиарда евро.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.