iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Колят животни на пернишка улица

Колят животни на пернишка улица пред погледа на преминаващи деца и граждани, съобщава "Градски". За тревожния факт в разрез с всички изисквания за предлагане и продажба на месо, алармират живущи в района на улица "Миньор", където се намира незаконния животински пазар в Перник.
 
Според тях, освен предлагане на живи животни, продавачите извършват и друга услуга за клиентите си, а именно разфасоване на място. Зловещите гледки от клането биват последвани от тези с окървавените муцуни на кварталните кучета, които разнасят остатъците от закланите животни, допълва се в сигнала. Всичко това става на 20-ина метра от РИОКОЗ, бившето ХЕИ, на намиращата се също в района ветеринарна служба и на не на последно място - в центъра на Перник.
 
Около 4 са постъпилите сигнали на граждани в тази връзка в РВМС - Перник през последния месец, информира директорът на ветеринарно-медицинската служба д-р Татяна Вангелова. Всеки един от сигналите е последван от проверка, при които обаче инспекции на място не са установени описаните в жалбите нарушения. Д-р Вангелова не изключва варианта за оттеглане на "колячите" преди проверките и заради отправяните закани към тях за сигнализиране на съответните органи. Проблемът, според нея, е най-вече в това, че на територията на Пернишка област няма определено място за животински пазар. Въпросът за обособяването и наличието на такова тържище многократно е поставян пред Областната епизоотична комисия. В задълженията и правомощията на служителите на РВМС е да контролират търговията и предлаганите животни и животински продукти на законните животински пазари, при които инспекции се проверяват и изискват задължителните документи от търговците. Сред ангажиментите на ветеринарно-медицинските инспектори е и да дават дежурства на местата, определени за животински тържища, в дните с разрешена търговия. Такива дежурства в Перник няма, защото няма законен животински пазар, като инспекторите посещават мястото при сигнали, допълни д-р Вангелова.В Община - Перник няма постъпили сигнали от граждани за клане на животни на животинския пазар, каза кметът Росица Янакиева. След подадената й информация от "Градски вестник", градоначалничката заяви, че ще разпореди проверки на общинския терен, който има славата на тържище за животни.
 
Подобен случай на тротоарно колене на животни имаше преди Великден в квартал "Изток". Импровизираната кланица търговците на агнета направиха пред блоковете на улица "Ю. Гагарин" до Канала. Клиентите си харесваха живо агне и го получаваха след час заклано и одрано.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.