iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Богоявление

Богоявление

 
Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, откри се поклонението на Св. Троица; защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече възлюбен Син; и Духът във вид на гълъб потвърди верността на словото. Христе, Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе".
 
Богоявление - Йордановден, е третият по значимост християнски празник през годината. Според библейската легенда на този ден Исус Христос е покръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител. В момента на кръщението небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: "Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение". Затова и празникът се нарича Богоявление.
 
Исус Христос се потапя трикратно във водите на р. Йордан и излиза от тях. Този акт символизира тайнството на "смъртта" и "възкресението" на човека у него: умира земният човек, наследникът на Адам, умира грехът му и се ражда, възражда, възкръсва одухотвореният човек. След кръщението си Христос поема пътя на страданието в името на вярата като духовен човек.
 
Във всички храмове се отслужва Златоустова литургия и Велик водосвет.
 
Великият водосвет или още наречен голям или Богоявленски е чинопоследование, извършвано само два пъти в годината. В навечерието и на самия ден на Богоявление. Установяването на големия водосвет се приписва на самите апостоли в частност на св. ап. Матей.
 
Самата служба на големия водосвет включва различни тропари, в които се възпоменава Христовото кръщение, откъс от Апостола за тайнството кръщение и откъс от Евангелиета за кръщението на Господа. Следват прошения и молитви, в които се изпросва Божието благословение над водата и очистването и освещаването на приемащите я. Накрая свещеникът трикратно потапя кръста във водата при пеенето на празничния тропар „Во Йордане крещающуся ..." и поръсва присъстващите богомолци.
 
Осветената богоявленска вода се съхранява през цялата година. Още св.Йоан Златоуст свидетелства, че тя не променя качествата си две и дори три години. В древността от нея заедно с нафора приемали християни, които по една или друга причина не се причастявали. С тази вода се поръсват християните и домове им. Осветена богоявленска вода се използва още при освещаването на миро и антиминси.
 
През последните години учени доказаха по безспорен начин, че молитвата и кръстът променят структурата на водата. Силата на Богоявленската вода се обяснява с вярата, че в нея се всеселява Светия дух.
 
След богослужбата свещеникът хвърля кръста във вода и млади мъже се надпреварват да го извадят. В пернешките храмове от години битува традиция кръстът да не се изважда от водата, а да се откупува.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.