iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Ива Давидова стана кукер

Ива Давидова стана кукер

„Новата премяна" изпълнителката получи на атрактивния събор „Сурва"
 
Ива Давидова взе участие в традиционния кукерски събор- „Сурва", който се проведе в село Габров дол /на 40 км от град Перник/. Това събитие е емблематично за Граовския край и се чества от древни времена, за да изгони злото. Певицата е първата фолклорна изпълнителка, която се облича като кукер и участва в карнавалното шествие.
 
Младата народна певица от каталога на Ара мюзик се премени като кукер и все участие в събора, в който се включват всички от селото. След това изпълни песента си „Сакая ме" по време на обичая „българска сватба". На него кукерите от всички махали се стичат към площада на селото, водени от болюкбашии, и танцуват заедно, надянали ликове.
 
Шумотевицата тръгва първо от махалата, където живее невестата. Сватбарите отиват да я вземат, както повелява традицията. Плащат един вид откуп за нея и я отвеждат. Пее се, бият се тъпани - като на истинска сватба. След което младоженецът, булката, сватовете, попът и всички сватбари се упътват към мегдана.
 
Там танцьорите от ансамбъл „Masters of the Dance" правят актьорска сценка, която пресъздава веселбата по време на сватба: кумовата реч, типични за българска сватба танци и хора, даряването на младото семейство с богати армагани от сватовете. След даровете идва време за сватбеното хоро и Ива Давидова изпълнява песента „Сакая ме".
 
"За пръв път участвам във фестивала и съм много щастлива. Беше невероятна гледка - толкова много биещи звънци, над 200 факли, 5-метров огън! Радвам се, че изпълних „Сакая ме" точно по време на церемонията „българска сватба", споделя впечатления Ива Давидова.
 
„Местните вярват, че ако сурвакар ти поиграе или те обръсне, цяла година късметът няма да те напусне. Ако пък си откъснеш скришом парцалче от маскарадния му костюм, годината ти ще е много щастлива. Не е толкова трудно да си откраднеш някоя цветна ресница. Трябва само да издебнеш момента. Кукерите подскачат високо, за да растат и житата нагоре, а тежките звънци ги удрят до посиняване по хълбоците. Надявам се късметът цялата година да с мен, защото и аз си откраднах малка червена ивичка плат от един костюм", допълва с усмивка народната певица.
 
Село Габров дол е прочуто с това, че там са най-тежките звънци и най-големите и атрактивни маски. На ежегодно провеждащия се фестивал " Сурва " в Перник, габровдолци могат да се похвалят, че винаги грабват първото място. Самият събор се казва „Сурва", защото се провежда в най-суровият ден от годината- 13 срещу 14 януари. Смята се, че това е последният студен ден и предстои затопляне.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.