iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Симеон Мильов: Да възпитаме младите в патриотизъм

Симеон Мильов, който е тазгодишният носител на наградата "Личност на годината" в ктегория "Култура" е роден на 18 февруари 1947 г. в Батановци.
 
Основно образование е завършил в родния град, тогава село, след което завършва Техникума по фина механика и оптика в София. По-късно учи в Института за културно-просветни кадри в Благоевград през 1969 г. Завършва и история в Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1978 година. Работил е като учител по история, директор, музеен работник.
 
Сега е директор на Регионалния исторически музей в Перник. Женен е, с две деца. Има и трима внуци. Пред в-к Вяра той казва, че напоследък непрекъснато се говори за патриотизъм, не знаейки същността му. Защото патриотизмът като цяло се възпитава.Според Мильов и Историята може да възпитава.
 
"Както казва руският историк Керамзин, патриотизмът е най-висшата форма на любов към отечеството, но той се възпитава.", обяснява директорът на културната институция.
 
"И тук веднага идва въпросът как възпитаваме, като не си знаем историята? Или ако знаем нещо от нея, тя не е тая, която трябва да бъде. Ние толкова неща сме крили през годините от хората, че възпитаваме фалшив патриотизъм. Не може да възпитаме в патриотизъм хората с история, която не е вярна. А любовта към отечеството е любов към родното място.", допълва Мильов, приканвайки младите хора все по-често да посещават Историческия музей.
 
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.