iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Суеверия

Суеверия

Двама мъже се ръкуват през отворена врата. Единият се сепва и дърпа ръката си: „Не е на добро". Другият продължава да държи ръката си и казва: „Нали сме православни - не вярваме в суеверия".
 
Оказа се, че човекът е внук на свещеник и дядо му добре го е научил в какво да вярва и от какво да се пази. Да се пази да не повярва в суеверия, врачки, мъгесници и пророчици. А така също и, че в храма не се влиза от суеверие, а с вяра в Бога и с упование, че той вижда всичко.
Наивен опит за научно обяснение на суеверието сочи, че то е известна още от древността своеобразна форма на оправдание на настоящи и бъдещи проблеми в живота с помощта на мистиката.
 
Суеверията са се появили още при първобитните хора, когато те били безсилни да си обяснят някое събитие. Още тогава те измисляли ритуали, надявайки се по този начин да могат да укротят злите духове. И оттогава до днес сякаш нищо не се е променило. И днеска плюем през лявото рамо, чукаме на дърво и се въртим три пъти като ни мине котка път. Даже и в храма ходим и палим свещи, за да избегнем бъдещи сериозни проблеми.
 
Де го дядото на оня човек?
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.