iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пламен Бонев: В енергетиката също е нужна операция Наглите

Не може в условия на тежка икономическа криза да се обират предприятията чрез повишаване на цените на енергоносителите, заявява в интервю за в-к Пари Пламен Бонев - председател на надзорния съвет на Радомир Метал Индъстрийз:
 
- Господин Бонев, каква е прогнозата ви за 2010 г. в икономически аспект? Очаквате ли да преодолеем кризата?- Както знаете, над 80% от готовата продукция на Радомир Метал Индъстрийз е експортно ориентирана. Поради това фирмата е зависима от световната икономика, а не от пазара в България. Моето мнение е, че очакваният ръст през 2010 г. в световно изражение ще бъде между 1.5 и 2%. В тези граници са и прогнозите ни за дружеството. Най-лошото е, че този ръст няма да е трайна тенденция, а ще е спорадичен - ту ще имаме поръчки, ту ще липсват. Това означава, че заводът ще бъде в трудно положение, тъй като няма да можем да разработим реална бизнес програма и да предвидим на колко работници ще можем да гарантираме работа през годината и при какви условия, за да приключим 2010 г. с по-малко загуби в сравнение с 2009 г.
 
За нас ще бъде огромен успех, ако успеем да завършим 2010 г. без загуба, но това звучи неправдоподобно на фона на поръчките, които имаме в момента, сравнение мощностите на завода. Дано чуждестранните ни партньори успеят да се съвземат от кризата, за да заработим и ние. Истината е, че най-големите фирми в света, които са наши контрагенти, работят с не повече от 30% от мощностите си. Те не коментират този факт, защото повечето от тях ползват огромни кредити - инвестиционни и оборотни, и не биха искали да всяват смут сред банкерите. От друга страна, фактът, че работят под 50-процентния праг на мощностите, би се отразил негативно и на икономиката.
 
- Управляващите декларират, че имат желание да съдействат За по-бързото излизане на бизнеса от кризата и съживяване на промишлеността. Какви мерки според вас би трябвало да се предприемат, за да се постигне това?- Замразяването на минималната работна заплата няма да реши проблемите на бизнеса. Нашата икономика е съсипана от кражбите на енергийните монополисти, които със съгласието на политиците пълнеха не само бюджета, а и партийните каси, без да се съобразяват както със състоянието на икономиката, така и със законите на пазарното стопанство. Сегашното правителство обеща да закрие енергийния холдинг, да либерализира енергийния пазар, да извърши цялостна проверка на ценообразуването на електроенергията и природния газ, но до момента това не е направено. Ние все още не сме загубили надеждата, че нещата ще се променят в положителна посока. Не е нормално във време на криза да продаваме навън електроенергията си на по-ниски цени от тези, на които я заплаща родната промишленост. Така няма да успеем да стабилизираме индустрията си скоро.
 
- Какви мерки все пак очаквате от правителството?- Това, с което управляващите биха могли да помогнат на българската промишленост, е да намалят цената на тока и на газа поне на нивата, на които се продават те в Европа и на които ги продаваме на съседни нам страни. Това ще бъде не само реална помощ, но със сигурност ще привлече и много външни инвеститори. За нормалното развитие на икономиката са необходими прогнозируеми цени на енергоносителите, за да се планира производството в годишен аспект, както в европейските страни.Радомир Метал Индъстрийз от няколко години се опитва да се бори срещу безконтролното повишаване на цените на енергоносителите. Пробвали сме по всички възможни начини, разрешени в една демократична държава, да накараме някой да обърне внимание и да се разрови в печалбите и разходите, които отчитат монополистите - HEK и Булгаргаз, за да се установи доколко те са реални. Учудващото е, че до момента никой не се ангажира да постави този проблем ясно и категорично - нито синдикати, нито граждански сдружения, нито бизнесът. Не може в условия на тежка икономическа криза да се обират предприятията чрез повишаване на цените на енергоносителите. Така промишлеността ще бъде доунищожена.
 
- Управляващите обаче все ни убеждават, че ползваме най-евтините ток и газ.- Един бегъл поглед на европейската енергийна борса показва цените, на които различните предприятия в зависимост от консумацията им купуват електроенергията, както и какви отстъпки ползват. Там може да се видят тръжната, месечната и средната цена, на която се продава електроенергията за индустрията. Анализът показва, че цените се движат между 22 и 25 EUR, a за предприятия като нашето, които потребяват повече - до 29-32 EUR за мегаватчас. В същото време в България за индустрията цената е от 45 EUR на мегаватчас нагоре. Една от причините за това според мен е, че при нас няма либерализиран енергиен пазар. Електроенергията, която се произвежда в нашата страна, не е скъпа. Тя се оскъпява, докато стигне до потребителите от нанизалите по веригата посредници. Това е обществена тайна. Приетите наскоро козметични промени, свързани с ограничаване на повишаването на цените на природния газ, не решават проблема.
 
- A kak ще се реши проблемът?- Очевидно е наложително да има операция Наглите в енергийния бизнес. Може би НАП също ще прояви интерес какви печалби се реализират там и колко данъци се превеждат в държавната хазна. Бъдете сигурни, че от такава акция ще излязат много нелицеприятни факти. Те със сигурност ще дадат обяснение защо през 2008 г. със задна дата бе повишена цената на електроенергията за промишлеността с почти 40%. Това ще позволи да се намали цената на тока за индустрията, което ще й даде възможност да се съвземе постепенно. За да стане това обаче, освен политическа воля е необходимо и желание да се спаси родната индустрия, която е в основата на стабилността на държавата. С икономии и данъци не може да се напълни държавната хазна. Нужно е производство, за да се стопира безработицата и се увеличат приходите в бюджета. Това са азбучни истини.
 
- Оптимист ли сте за бъдещето на индустрията в България?- Оптимист съм за икономиката като цяло, тъй като България е член на Европейския съюз. Освен това управляващите заявяват желание да помогнат на бизнеса да се съвземе от кризата. Със сигурност обаче 2010-а ще бъде трудна година за родната индустрия. Надявам се и 2011-а да е no-добра година и да има трайна тенденция на растеж, макар че той няма да е много голям. Очакваме Радомир Метал Индъстрийз да завърши годината с положителен финансов резултат, макар и малък, но това вече ще означава, че наистина сме излезли от кризата.
 
***
 
Кой е Пламен Бонев
 
- Пламен Бонев е роден през 1953г. 6 Перник.- Завършва висше образование във ВИИ "Карл Маркс" - специалност Международни икономически отношения.- През 1982 г. ззминава за Швейцария, където получава статут на политически емигрант. Там работи в частни фирми и като представител на банкаKredit Suiss 3a изкупуване на злато и ценни метали в Република Заир, сега Конго.- През I"1 г-се завръща 6 България и основава Международна банка за търговия и развитие АД, където е и председател на съвета на директорите 6 продължение на14години.- През 2001 г- купува машиностроителното предприятие Радомир-Метали АД. Оттогава се е посветил на оздравяването на завода и успешното му налагане на международния пазар.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.