iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Радомирски фирми срещу решение на минипарламента

Жалба до областния управител Иво Петров, с която молят да бъде отменено решение 193/2009 г. на Общинския съвет, въз основа на което такса „битови отпадъци" за фирмите е определена на 10 промила, подадоха десет радомирски търговски дружества.
 
Подписалите документа представители на "Бесттехника- ТМ- Радомир" ПАД, "Строител" ЕООД, "Радомир- метал- индъстрийз" АД, "Здрава храна" ООД, "Галко" АД, "Ветпром" АД, "Симинвест", "Венто К" ООД, СД "Гарант Експрес" и АК "Електрик" АД решението е незаконосъобразно, несправедливо и е в ущърб на гражданите и фирмите в общината. В жалбата се сочи, че "полза от това решение има само сметопочистващата фирма, избрана на предварително режисиран и непрозрачен конкурс по Закона за обществените поръчки като единствен кандидат".
 
Сключеният договор е унизителен и заробващ за местното самоуправление със срок на валидност от 10 години. Ръководителите на фирмите твърдят, че в решението не са спазени принципите и изискванията на Закона за местните данъци и такси като фирмата по почистването реализира значителни печалби в ущърб на дружества и граждани. Принципът за справедливост при определяне и заплащане на таксата е тотално погазен, а мотивите за решението са повърхностни и крайно неубедителни.
 
"Не може да се иска заплащане на услуга, която до голяма част от фирмите не се предоставя в действителност. Фирмите и гражданите не бива да са донори на средства за нечие облагодетелстване. Пътят, по който кметът и Общинския съвет в Радомир неминуемо ще я доведе до фалит, защото данните показват,у че с увеличаване на такса битови отпадъци катастрофално спада събираемостта, а договорните клаузи и неустойки са безмилостни", твърдят подписалите жалбата.
 
Според жалбоподателите за болницата нямало 20 000 лв., но стриктно се превеждали на сметопочистващата фирма всеки месец по 157 000 лв. През 2009 г. са събрани от таксата 850 000 лв. при планувани 1 742 000 лв. Сметната палата и прокуратурата трябвало да проверят от кои пера на общинския бюджет са отклонявани средства за плащанията.Жалбоподателите са пропуснали срока за обжалване и на практика никакви мерки срещу решението не могат да бъдат взети, каза за "Вяра" областния управител Иво Петров.Миналата година областният управител и фирми обжалваха в съда решението на минипарламента за 10 промила такса битови отпадъци за дружествата и 4 промила за населението. В Пернишкия административен съд общинският съвет спечели делото, но бе обжалвано във Върховния административен съд, който все още не се е произнесъл. Заради съдебната процедура повечето фирми и голяма част от населението са се въздържали от плащане на налога./Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.