iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


И БАН иска да прави университет като Перник

И БАН иска да прави университет като Перник

Три дни след като премиерът Бойко Борисов подкрепи създаването на университет в Перник, от Българската академия на науките (БАН) също поискаха да си направят висше училище.
 
Ръководството на академията иска бъдещото висше училище да дава дипломи за бакалаври и магистри.
 
В момента БАН има право да обучава само докторанти. "Специалностите в университета ще обхващат всички области на човешкото познание. Ще създадем уникално за Югоизточна Европа висше училище, в което ще привлечем и чуждестранни студенти", каза председателят на БАН акад. Никола Съботинов пред "Дневник"
 
. Идеята е в университета да преподават учените от институцията, които и сега обучават студенти, но в други висши училища. Според Съботинов университетът ще използва съществуващата база на БАН.
 
"Създаването на университет към БАН ще увеличи конкуренцията меду висшите училища и ще помогне за повишаването на качеството на образованието", смята председателят на академията. Той каза, че очаква правителството да подкрепи идеята. "Правителството трябва да е неразумно, за да откаже", каза Съботинов. Той обаче очаква отпора на останалите университети, с които висшето училище ще се конкурира.
 
Преди да започне да обучава студенти, университетът към БАН трябва да бъде одобрен от Агенцията за оценяване и акредитация, Министерския съвет и от парламента.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.