iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Емигранти в Германия питат премиера за парното и Пернишкия ВУЗ

Правим огромни усилия да отлепим от дъното, предшествениците ни са създали лош имидж на България в Европа, който много трудно се поправя. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с българската общност в Берлин.
 
Той пристигна снощи в немската столица на официална тридневна визита по покана на канцлера Ангела Меркел. Залата в посолството ни се пукаше по шевовете от дошлите сънародници, които искаха да разменят няколко думи с Генерала, съобщава "Стандарт".
 
Борисов даде пример с 300-те милиона евро компенсация за АЕЦ "Козлодуй", която немските "Зелени" щели евентуално да бламират. Ако не се съобразим с изискванията на Брюксел и не отговорим на тях, ще трябва да плащаме от джоба си проекти, които Европа е готова да финансира от солидарния си фонд, каза премиерът.
 
Борисов отговори на въпроси в най-различни области - икономика, образование и дори "Топлофикация". Д-р Маргарита Шмид, която живее от 30 години в Берлин, му се оплака, че "Топлофикация" надписва сметки, тя имала жилище в София, за което смята, че плащала твърде много. Премиерът строго й отговори, че който ползва парно, трябва да плаща, защото от 550 хиляди абонати в столицата 200 000 са решили да ползват, без да плащат.
 
Преподавател от института за приложни изследвания в Берлин пък го попита как ще се преструктурира българската академична общност, тъй като тя винаги се е водела по немски образец. Други нашенци пък зададоха въпрос дали трябва да има университет в Перник. Според тях проблем на българското образование е качеството, не количеството. Университетите са толкова, колкото са били до 1989 г., а този в Перник е частен и списъкът с професорите, които ще преподават там, е внушителен, смята Борисов. Според него частните учебни заведения дават добри кадри, а колкото до българските университети, той посочи, че от тях са излезли компетентни професионалисти като Симеон Дянков, Илиян Михов, Кристалина Георгиева. Имаме много мозъци, но все още не можем колективно да ги използваме, заключи премиерът.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.