iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Запор на заплатата, ако дължиш на КАТ

Заплатите и банковите сметки на длъжници към КАТ могат да бъдат запорирани, а имуществото им разпродадено, съобщава "Монитор".
 
Това е само част от мерките, които ще се предприемат срещу длъжниците на държавата. От началото на тази година към офисите на НАП в цялата страна освен данъци и осигуровки ще се обслужват и неплатените доброволно частни държавни вземания. Досега те се плащаха в Агенцията за държавни вземания. В най-масовата си част това са неплатените в срок глоби към КАТ, санкциите на регионалните дирекции за опазване и контрол на общественото здраве и други. От приходната администрация припомнят, че глобите по фишове и наказателни постановления, налагани от различни държавни органи, трябва да се плащат доброволно в едноседмичен срок от връчването им.
 
Парите трябва да постъпят по сметките на съответното министерство и ведомство. Ако длъжниците не спазят срока, данните им постъпват в приходната агенция. Там сумите вече ще бъдат събирани по принудителен ред чрез запор на заплати, банкови сметки и дори разпродажба на имущество. При издаването на удостоверението за наличие или липса на задължения НАП ще следи и за неплатените глоби, наложени от други държавни институции. Приходните инспектори ще издават документа без задължения, след като дължимите суми бъдат платени. Удостоверението е необходимо, за да могат провинилите се шофьори да получат документите си от КАТ. То се изисква още при отпускане на банков кредит за граждани и фирми и за участие в обществени поръчки. Освен това е нужно за издаването на разрешително за оръжие и в редица други случаи.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.