iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишките съдии осъдиха условно приближен на Доган

Арбен Хавальов ще плати и 10 хиляди лева глоба
 
Три години лишаване от свобода с 5-годишен изпитателен срок и 10 000 лева глоба е наказанието, което Пернишкият окръжен съд вчера наложи 37-годишнния приближен на Ахмед Доган - Арбен Хавальов.
 
Срещу него бяха повдигнати обвинения за съставяне на фактури с неистинско съдържание, за документна измама и за счетоводни докуменети с невярно съдържание с цел източване на ДДС. Хавальов, известен и като собственик на сарая „Каза Димини" в курорта Рибарица, бе изправен пред Темида с обвенине, че през периода от 26 юни 2000 г. до 14 септември 2000 г., използвайки още едно име - Антон Белев, чрез регистрираната си в Пловдив фирма ЕТ "РАС - Антон Белев", е успял да източи ДДС на обща стойност 638 761 лв. Срещу Белев-Хавальов бе повдигнато обвинение от Окръжна прокуратура в Перник юли 2008 година. Според обвинителния акт, през 2000 г. той е регистрирал фирмата си ЕТ "РАС - Антон Белев" в Пловдив, като е използвал данните от Единния граждански номер /ЕГН/ на софиянеца Явор Стефанов Миланов и данните от гражданския паспорт на Димитър Ангелов Манолов без тяхното знание. Освен това Белев е посочил и несъществуващ адрес за контакт на търговското си дружество и е използвал фалшиви документи, съставени от Райна Асенова Миланова, за да прикрие следите си при източването на пари от бюджета. Водил е счетоводна отчетност с невярно съдържание-декларирал е фиктивни сделки за покупко-продажба на имущество, като е ползвал фалшиви фактури. Прокуратурата е констатирала общо 296 фиктивни сделки, които са описани подробно в обвинителния акт. Предметът на фалшивите сделки, чрез които е източвано ДДС е от продажба на компютърни конфигурации до услуги за смилане на въглища.
 
През есента обвинената заедно с Хавальов Ана Стойнева, която е издавала фактурите с невярно съдържание, сключи споразумение с прокуратурата, след като се призна за виновна по трите повдигнати й обвинения по чл. 212 ал.4, 257 и 267 ал.1. Наложеното й наказание бе 1 година лишаване от свобода с тригодишен изпитателен срок и глоба от 2 500 лв. на името на ЕТ „Ана Стойнева" са били били съставени 296 фактури с неистинско съдържание за близо 700 000 лв. С тях се е целяло източване на ДДС.
 
Престъплението и извършено през 2000 година. В средата на 2008 година бе повдигнато обвинението срещу Стойнева и Хавальов.Присъдата на Пернишкия окръжен съд подлежи на обжалване пред Софийски апелативен съд в 15-дневен срок. Наложената мярка за неотклонение на Арбен Хавальяов - парична гаранция от 700 лева, остава в сила до окончателното определяне на наказанието му. Тя също може да бъде обжалвана в 15-дн3евен срок пред САС./Съперник

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.