iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Няма да вдигат пенсионната възраст, стажът скача с 3 г.

Няма да вдигат пенсионната възраст, стажът скача с 3 г.

Пенсионната реформа няма да стартира през 2010 г., а след 2 години, за да е излязла страната от кризата и да се стабилизира икономически, стана ясно от модела на реформиране, изготвен от Консултативния съвет към социалното ведомство.
 
Отпада точковата система за пенсиониране, което ще рече, че при старта на пенсионната реформа през 2012 г. вече няма да се изисква съответната комбинация между възраст и стаж.
 
Възрастта за пенсиониране няма да се вдига и от 2012 г. жените ще продължават да се пенсионират на 60 г., а мъжете на 63 г. Вдига се обаче размерът на осигурителния стаж, който става 40 г. за мъжете при сегашното условие те да са работили 37 г., а за нежния пол изискуемият стаж нараства от 34 на 37 г. Това е заложено в подготвения Първи модел за пенсиониране. Хората, на които не стига стаж от 3 г., ще могат да се пенсионират, но при намален размер на пенсията със 7,5% за целия период или по 2,5% намаление на година, обясни зам.-министър Христина Митрева. А хората, които работят и след пенсионна възраст, ще получават бонус - сега той е в размер на 3%. Запазва се и вариантът за купуване на стаж от висшистите и хората с полувисше.
 
Вторият модел на пенсиониране, който се обсъжда, е повишаване на възрастта за пенсиониране за жените от 2012 г. с по 4 месеца за всяка календарна година до достигане на 63-годишна възраст при нежния пол през 2019 г. Следващата стъпка при този модел е през 2012 г. едновременно да се увеличи възрастта за пенсиониране и при жените, и при мъжете с по 4 месеца на година до достигане на 65 г.
 
От екипа на Тотю Младенов не скриха, че масовото одобрение на експертите от съвета е получил първият вариант с увеличението на стажа и запазването на сегашната възрастова граница за пенсиониране, но от днес нататък и двата се подлагат на обществено обсъждане.
 
Търсехме варианти, които да не ощетяват хората и да не пипаме възрастта за пенсиониране, като същевременно отговорим на изискванията на Лисабонската стратегия за активно стареене, коментира плана за реформа министър Младенов.В модела е заложено още отпадане на тавана на пенсиите от 2012 г., а не, както се планираше, още от т.г., обясни зам. социалният министър Митрева.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.