iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Росица Янакиева: Важно е да дадем шанс на младите

Росица Янакиева е родена на 7 юли 1954 е. в Перник. Завършила е химия в СУ "Св. Климент Охридски". Започва работа като технолог в "Пектин". Била е директор на Окръжния младежки дом, енергетик на цех в "Топлофикация"- Перник. В продължение на три мандата е кмет на най-големия пернишки квартал "Изток". Депутат от БСП в 40 ото НС. Кандидатурата й за кмет през 2007 г. е издигната от БСП и ПБС-Нова левица. Член е на VC на Демократичния съюз на жените. Омъжена, с две деца. Какво каза перншикият кмет за в-к "Дума", може да прочетете в следното интервю:
 
 
- Г-жо Янакиева, каква е равносметката за изминалата 2009 г. за община Перник и нейните граждани и кои са предизвикателствата за вас през 2010-а?
- Въпреки икономическата криза и затрудненията на общините във финансов план, успяхме да реализираме важни за Перник и жителите на общината проекти. Сред тях са започването и осъществяването на голям проект по ОП "Околна среда" във водния сектор, преасфалтиране на свързващата артерия между централната градска част и източните райони - 7-километровата вътрешноградска магистрала, възстановяване на голяма част от спортните съоръжения, сред които и стадион "Миньор", решаване на редица проблеми в периферията на града и в другите населени места от общината, подсигуряване на възможност за удовлетворяване на всички чакащи в списъка за детски градини и ясли, саниране на училища и пр. Проблемите за Перник през финансовата 2010-а са същите, които тревожат всички общини, предвид факта, че приходната част на бюджета ще бъде сериозно намалена заради икономическата криза. Подготвили сме финансова рамка, която не е най- желаната от нас и най очакваната от перничани, но все пак ще ни даде възможност да продължим работата по инфраструктурата и да довършим санирането на училищата, което е важно не само с оглед подобряване на условията, но и заради спестяване на част от разходите, които правим. Ще продължим изпълнението на проекта във водния сектор, както и работата по още два спечелени от нас проекта по ОП "Регионално развитие". От началото на тази седмица има още една добра новина и тя е като глътка въздух за общината в условията на криза - спечелихме трети проект по ОП "Регионално развитие" за възстановяване на крепостта Кракра и създаване на туристически продукт на местността. Голямата ни задача за т.г. е свързана с възстановяване на изгорялата театрална зала в града. През 2009 г. със средства по фАР изградихме довеждащата инфраструктура в новата индустриална зона. Това е предпоставка да се надяваме, че 2010-а ще бъде резултатна - направеното досега ще позволи на инвеститорите да започнат изграждането на съответните мощности.
 
 
- Бяхте отличена за кмет на 2009-а в конкурса "Човек на XXI век", организиран от Програма "Произведено в България" и Софийската търговско-промишлена палата. Много градове могат да ви завидят за оптимизма и реализиращите се проекти на фона на "постните" общински бюджети...
- Навсякъде средствата са недостатъчни. Удоволствието да приема тази награда се дължи не само на персоналната ми работа, но и на целия екип, както и на положителните очаквания на перничани. Имаме достатъчно самочувствие поради близостта до столицата, заради икономическите възможности на територията, на която се намираме, и не на последно място - заради стратегическото положение. Успешното развитие на общината е немислимо без предлагане на конкурентни условия като възможности за инвеститорите.
 
 
- След като проектът за откриване на Европейски политехнически университет в Перник бе одобрен от акредитационната агенция, докъде стигна процедурата по внасянето му през МС в парламента?
- Проектът за откриване на Европейски политехнически институт не е общински, а на частни инвеститори, но въпреки това една от задачите, която сме си поставили, е да съдействаме за реализирането му. За нас е важно да създадем условия за развитие както за местните млади хора, така и за такива от страната и чужбина, които търсят подобен вид обучение. Те трябва да имат своя шанс. По тази причина още през 2009 r. c решение на ОбС общината стана съучредител на университета. Не се ангажираме с финансови средства, защото това е невъзможно, но подкрепяме и ще съдействаме за реализиране на проекта с предоставянето на материална база, която може да се ползва до приключване строителните работи на двете сгради, закупени за нуждите на университета. Перник разполага с богат фонд от научна литература - на наша територия е фирма "Стомана", която имаше невероятна техническа библиотека. С удоволствие ще я предоставим за ползване от университета и студентите.
 
Университетският проект е в МОНМ, подготвен е доклад, който трябва да влезе за разглеждане в МС. След това предстои обсъждане в парламента, който трябва да вземе окончателното решение. На местно ниво проектът се поддържа от всички институции - местни и държавни. Най- ценна е подкрепата на гражданите не само на младите, но и на по-възрастните. За града и хората университетът има и друго значение - създава се различна среда, концентрира се интелектуален потенциал, появяват се нови възможности за работа, за бъдещето на младите.
 
 
- Къде ще се помещава университетът и каква ще бъде материалната му база?
- Университетът ще се помещава в закупената от инвеститорите и авторите на проекта сграда - бившия Хирургичен блок. Закупена е и се довършва още една сграда - общежитие за над 600 души. Ако университетът прецени, че се нуждае от допълнителен сграден фонд, общината разполага с такъв, който при определени условия и след съответните разговори може да предостави за ползване.
 
 
- Срещу откриването на университета има и възражения. Едно от тях е, че вузовете у нас са прекалено много.
- Конкуренцията не е мръсна дума. Двете страни в този диспут имат своите аргументи "за" и "против". В България наистина има много училища, които са със статут на висши учебни заведения, но университетите не са чак толкова много. Това ще бъде частен университет, който няма да иска и един лев финансиране от държавата. Напротив - по линия на този проект в Перник до момента са инвестирани 5 млн. лв. Очаква се за довършването му и за започване на нормалното функциониране на университета да се инвестират още 15 млн. лв. Кой в условия на криза би се отказал от подобна инвестиция? Аргументите "за" и "против" университета трябва да намерят изражение не в думи, а в качество на образованието и на възможностите на бъдещите специалисти. Не разбирам съпротивата на някои хора, породена от притеснения, че някой ще отнеме някому студенти или преподаватели. В демократичните общества свободният човек има право на избор. И трябва да дадем на хората възможност за избор.
 
 
- Основното изискване на Закона за висшето образование е всеки вуз да има достатъчен на брей щатен състав, а не в него да преподават пътуващи преподаватели или пенсионери. Как ще осигурите щатен преподавателски състав?
- Водили сме много разговори го тази тема с авторите на проекта. От информацията, която ми предоставиха, знам, че те разполагат с декларираното писмено съгласие на много преподаватели - в т.ч. академици, професори, доценти, които са изразили желание да работят в университета в Перник. Има готовност и са проведени разговори с български преподаватели, които в момента преподават в чужди университети, да дойдат тук. Човек избира къде да работи съобразно условията, които му се предлагат. Проектът предвижда двуезично обучение - на български и на английски. За това са водени разговори с чужди преподаватели, които ще работят на щат в университета.
 
 
- Защо точно Перник избраха инвеститорите за осъществяването на този университетски проект?
- Създателите на университета избраха Перник, а не Перник избра университета. Създаването на подобно учебно заведение вероятно е амбиция на всяко общинско ръководство. Проектът не е от вчера, инвеститорите са вложили немалко пари, за да придобият собственост в нашия град. Когато са направили избора си, найвероятно са имали своите аргументи. Сред тях са близостта до столицата, до летището, добрите комуникации.
 
 
- Перник е член на Международната асоциация на карнавалните градове. С какво ще изненада тазгодишният Международен фестивал на маскарадните игри?
- Перник е европейска столица на сурвакарските игри, което е изключителна чест за нас. Имаме претенции, че в града ни се провежда най-големият маскараден фестивал в Европа и той по мащаб в значителна степен е съпоставим с подобната проява в Бразилия. Т.г. фестивалът ще се проведе на 29, 30 и 31 януари и в него ще участват над 100 групи, сред които 14 чуждестранни. Приятна изненада ще бъде присъствието на "китайските дракони". За нас най-важно е да създаваме условия традициите - националното богатство на всяка страна, да бъдат показани на публиката. За наградния фонд от 30 хил. лв., който е три пъти по-голям от м.г., ще се състезават единствено българските участници. Въпреки кризата и трудностите с финансирането, намерихме начин да стимулираме участниците, за да бъдат съхранени традициите и за следващите поколения.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.