iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Вдигат билетчето с 30-40ст.

Нова транспортна схема влиза в сила до месеци. Тъпчат перничани по маршрутки.
 
Нова транспортна схема е поръчал да бъде изготвена кметът на Перник - Росица Янакиева, научи iPernik.com.
 
За тази цел софийска фирма е прибрала 15 000лв. Софиянците обаче са надробили "куп глупости", категорични са местни превозвачи. "Новата схема ще затрудни транспортните фирми, но далеч повече - обикновените граждани. Тя е правена от хора незапознати с местната действителност", жалват се от бранша.
 
Очаква се след приемането на документа, да бъде организиран нов конкурс за абсолютно всички транспортни линии на територията на община Перник, а старите договори да бъдат прекратени.Повечето от превозвачите обаче едва ли ще се впишат в новите изисквания. В документите за бъдещия конкурс са записани характеристики, на които трябва да отговарят автобусите, каквито имат единствено някои от международните превозвачи. В изискванията се вписват единствено фирми с по-нови бусове, които към момента возят полу-законно някои маршрутни линии от и за Перник. Превозвачите се опасяват от евентуални опити за фаворизиране именно на тези фирми.
 
Документите, които предстои  да бъдат разгледани на някоя от следващите сесии на Общинския съвет, предвиждат повечето автобусни линии да бъдат класифицирани като "допълнителни". Редовна ще остане единствено линията Перник-Калкас. Това означава, че ако се запази идеята на общината в такъв вид, перничани ще трябва да плащат с по около 30-40ст. по-скъп билет, тъй като задължително изискване е цената на билетчето в автобуси, изпълняващи "допълнителни линии", да бъде със 70% по-висока от тази в редовните. Това ще засегне жителите на Тева, Мошино, кв. Изток.
 
За сметка на тях фаворизирани ще бъдат тролеите. По новата транспортна схема се предвижда техните курсове да се удвоят. "Тролейбусен транспорт" е общинско дружество и пернишките автобусни превозвачи подозират, че по този начин общината иска да наложи монопол за сметка на частниците.
 
Освен да плащат по-скъп билет, ако новата транспортна схема бъде приета, съществува риск за пътниците с месеци да останат без нормален транспорт, поради серията от съдебни дела, които ще надвиснат над общината след новите конкурси.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.