iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Болниците в Трън и Радомир сред най-слабите в страната

Около 21 лечебни заведения няма да сключат договор със Здравната каса по нито една клинична пътека, тъй като не отговарят на нито един от критериите. Това съобщи във вторник Жени Начева, директор на дирекция "Бюджет и финансови параметри" в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).
 
Половината от тези болници са с държавно и общинско участие. Сред болниците, които няма да сключат договор с касата са тези в Радомир и Трън, лечебниците в Рудозем, Годеч, Кула, Царево и др.
 
Това означава, че болниците в Радомир и Трън на практика ще бъдат принудени да преустановят работа в настоящия си вид и да бъдат преструктурирани. Вече текат разговори как точно да стане това. За целта експерти от МЗ и НЗОК ще участват в специални срещи в тези населени меса, за да обсъдят въпросите около бъдещето на болничния фонд.
 
Министерството и НЗОК в договорка с Българския лекарски съюз (БЛС) въведоха нови, по-строги критерии, на които болниците трябва да отговарят, за да получават пари от касата. Такива са изискването за 24-часови дежурства и за поне двама специалисти на трудов договор, за да се работи по определена клинична пътека.
 
Експерти обявиха изискването за двама специалисти за незаконно, тъй като не е разписано в Националния рамков договор, нито в закон. В същото време то ще остави над 150 болници в страната без договор с НЗОК по много от клиничните пътеки, което обрича голяма част от тях на фалит.
 
Министърът на здравеопазването Божидар Нанев обясни във вторник, че там, където не е възможно да се сключат договори за болнична помощ, хората могат да разчитат на извънболничната медицинска помощ.
 
Нанев призова общинските съвети да вземат решение за преобразуването на болниците, в които те са принципали, в диагностично-консултативни центрове, така че да могат да ги използват в извънболнична медицинска помощ.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.