iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Проф. Боян Биолчев:Няма чужденец, който ще дойде да следва в Перник

Проф. Боян Биолчев:Няма чужденец, който ще дойде да следва в Перник

Чух фразата, че откриването на университет в Перник е антикризисна мярка. В един абсолютно обеднял и смазан от безработица край ще се открива частен ВУЗ, с аргумента, че по този начин ще печели държавата. Ако това е така, аз не мога да разбера каква антикризисна мярка е за местното население, след като средствата отиват в държавата, коментира изграждането на Пернишкия университет бившия ректор на СУ.
 
Живял съм в чужбина доста повече време от тези, които в момента говорят толкова големи думи за образованието и просто не виждам чужденец, който ще дойде да учи в Перник. Не мисля, че и някой колега ще си зареже работата в престижното място, където преподава, освен ако няма финансов интерес. Нивото на образованието не може да бъде повишено чрез административни действия, като откриването на висше учебно заведение, за което няма предпоставка да просъществува. Това не стъпва върху нищо друго, освен на чиновническо хрумване - просто идея на хора, които искат да спечелят пари. Те нямат нищо общо с науката в България. Относно твърденията, че нивото на бъдещия университет в Перник ще е добро, защото ще е достъпен, мога да кажа, че няма как хем да е достъпен, хем да е на добро ниво. Единствено може да бъде финансово достъпен, което ще рече, че трябва да е частен и да поддържа по-ниски такси от тези в държавните ВУЗ-ове. Това ще е икономически нецелесъобразно. Следователно нещата са повече от ясни. Забавлявам се с това нещо. Аз съм един от хората, които успяха да спрат Славянския университет преди 18 години, а изведнъж се оказва изключително важно за науката в България да се създават допълнителни звена. Нямам обяснение за това, освен стария мотив, който винаги е работел - а именно регионален интерес, задоволяващ някакви лични финансови изгоди. Точно такива университети започват да правят и фалшивите дипломи в комбинация с мошеници от Европа.
 
За намеренията на БАН да направят изследователски университет - те приеха, че са феодални старци. Сега евентуално, ако направят ВУЗ, всички те могат да се пренесат там. Стара амбиция им е да имат университет. Трудно ми е да дам нормално мнение, тъй като тези неща се работят на тъмно и изведнъж бликват в публичното пространство. От нещо, което не е предвидено да е в полза на науката и образованието у нас, то може да е само в полза на този, който го предлага. Загубите ще бъдат неимоверни, защото се увеличава конкуренцията на нискоръстовите отличници. Това може да се получи единствено в България - университетите да бъдат конкурирани от "достъпни" ВУЗ-ве. "Достъпен" означава, че дипломата се купува и толкоз. Чудно ми е кой ще отиде в друг университет освен в елитен. Просто няма кой да учи там. Хората отиват на Запад, а тук ще направят една евтина система, която да може да се справя със сравнително малкото пари, които идват в нея. В България има само един университет и това е Софийският университет "Св. Климент Охридски". Той има над 90% от необходимите специалности. Има още четири или пет ВУЗ-а, които се доближават до него. Никъде по света няма университети по направление. Самата дума идва от "univer-sum", което значи, че се обхващат всички науки и за мен по-голяма безсмислица, да речем, от Медицински университет няма. Например Нов български университет прави нещо, което силно се различава от предлагането в другите учебни заведения. При създаването си той запълни реално съществуващи ниши във висшето образование, главно в хуманитарната област, но успя да стъпи и върху това, което го нямаше.
 
Докато всичко в Перник сега се прави, за да донесе пари, а не за да се развива наука. Аз съм завършил извън България, изнасял съм лекции в престижни университети в Европа и категорично не бих казал, че в най-ярките си образци нашето образование е зле и изостанало. За неговото развитие трябва да се развие икономическа структура в страната, която изисква производството на интелект. В момента сме на един етап, при който бизнесът не иска майстори, а чираци. В развития свят не е така. Изискването за висок интелект остава като основна повеля на висшето образование.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.