iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Закръглен пушач от Плевен или строен пияч от Перник - изборът е ваш!

Колко сме здрави, какви са най-честите болести, които ни морят и дали варненци, например, боледуват по-често от плевенчани? Вероятно сте забелязали разликите в отговорите. С тяхното обобщаване и разпределяне в различни категории се занимава Националният статистически институт. И не само - в проведено преди време изследване, наречено европейско здравно интервю, България може да се сравни с останалите членки на ЕС относно здравното състояние на населението. Данните бяха оповестени преди ден от Териториалното статистическо бюро в Плевен, съобщава "Дарик".
 
Изследването е проведено в цялата страна като е обхванало 8 393 души над 15 години, уточни Емилия Тодорова от Териториалното статистическо бюро в Плевен. Условно страната е разделена на 6 области, като Плевен попада в Северозападен район. Най-голяма част от българите, в това число са и плевенчани, определят собственото си здравословно състояние като добро, каза още Емилия Тодорова.И все пак, данните от анкетата се разминават с личните наблюдения, според които например броят на редовните пушачи и на тези, които си позволяват алкохол е далеч повече от онези, признали тези си слабости в анкетата. Иначе отново по данни на статистиката, се запазва наблюдаваната от години тенденция в Плевенска област - че на жена и нещо се пада по мъж без нещо. Т.е. броят на жените е по-голям от този на представителите на силния пол.
 
И ако трябва да обобщим вида на средностатистическия плевенчанин, получаваме следното - за мъжете ръст от почти 175 см и тегло 79 кг, а при жените - 64.5 кг, разпределени на височина от 163 см. При това излиза, че плевенските мъже не са толкова старателни в полагането на грижи за здравето си - в сравнение с дамите, те са тези, които са по-често с наднормено тегло и затлъстяване.
 
Ако дамите държат да потърсят нещо по-различно и добро от това, което статистиката предлага като обобщен образ на плевенските мъже, експертите препоръчват да си потърсят силна половинка от област Перник - среден ръст 180 кг, тегло 78 кг. Но пък така рискуват в по-голяма степен да е пушач и да надига чашката два до четири пъти месечно като количества тук не са упоменати.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.