iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Общинари се скараха дали да погребват перничани

Общинското предприятие „Обредни дейности" в Перник се размина с възможността да предлага погребални услуги.
 
Причината е, че предложението на общинската администрация за въвеждането им беше отхвърлено като точка от дневния ред на вчерашната общинска сесия. Кметът на общината Росица Янакиева беше внесла докладна записка, с която се предлагаше да се утвърдят 6 щатни бройки за гробари и да се внесат промени в наредбата за местните такси и цени на услуги, в която да се фиксира стойност на дейности по погребения. При предварителното разглеждане на предложението в постоянните комисии, то беше получило одобрението им. В залата обаче общинският съветник от „Демократи за Перник" Роберта Борисова поиска оттегляне на точката.
 
Тя се аргументира с това, че предложението противоречи на нормативната база. Тя беше подкрепена и от председателя на ОбС Добри Митрев, който припомни, че община Перник е била осъдена от ВАС и от КЗК да плаща глоби от 5 и от 8 хиляди лева заради нарушения в тази сфера. Принципно ОП „Обредни дейности" администрира погребалната дейност и като предприятие на издръжка на общинския бюджет не може да ги смесва със стопанска дейност. Кметът Янакиева попита как така докладната е одобрена от две комисии, а сега се отхвърля и за какво става дума.
 
Обстоятелствата около отхвърлянето на точката предизвикаха реакцията и съветниците от БСП на брифинг след сесията председателят на групата д-р Александър Алексиев и съветникът Валентин Петков изразиха безпокойството си от поведението на десните съветници, които за ден са променили позицията си. В комисиите са гласували едно, а в зала друго - без да е ясно от какво или от кого е продиктувано това. Според тях случаят се повтаря и това е тревожно. При непознаване на разглежданата материя в БСП се формира единно мнение на групата, обясниха те.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.