iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


62-годишна перничанка се готви за абитуриентски бал

62-годишна ученичка се готви да завърши успешно средното си образование в бургаската вечерна гимназия "Захари Стоянов".
 
Иванка Цекова е родена през 1948-ма година в Перник и е най-възрастната възпитаничка на гимназията. Въпреки възрастта си обаче не се дава на младите и понякога е много по-прилежна в контролните и домашните, отколкото те, разказа пред сайта burgasinfo.com директорката на "Захари Стоянов" Малина Сейкова.
 
Иванка била принудена да започне да учи малко преди пенсия, тъй като работи и не й достигат точки. На работа обаче й казали, че задължително трябва да има средно образование, тъй като само с основно е заникъде. Това принудило жената да седне на чина "на стари години", макар че никак не се има за стара. Напротив - много е жизнена, хвали я й класната й Пенка Ламбова - главен учител по физика и астрономия, която е с десетина години по-млада от нея.
 
Иванка е ученичка в 11 б клас, а догодина - живот и здраве - ще е и абитуриентка.
 
Любимци на учителите в гимназията са и Андрей и Петко Ангелови, които са баща и син (на третата снимка в дъното). Двамата записали заедно и в момента са в 10 б клас. Те са от село Росен. Юсмеин Смаил и Севдин Смаил също са баща и син - те са от село Габерово и учат в 9 а клас. Освен, че гимназията сплотила семейството им, било много по-лесно да се готвят - най-малкото има от кого да препишеш домашната, шегуват се "учениците".
 
И други семейства търкат вечер чиновете в "Захари Стоянов". Съпруг и съпруга - двамата около 30-те - Полина и Георги Колеви, предстои да завършат средното си образование. Полина ще е абитуриентка тази година - тя е в 12 б. Георги е "заек" и е в 10 клас. Двамата се оженили малки, имат и малко дете, но преценили, че без средно образование са заникъде.
Наскоро пристигнали да учат и двама по-възрастни мъже от Дебелт, които били пратени от свои началници в металургичния комбинат, тъй като специалността им изисквала задължително "средно". Шефовете често проверявали дали "учениците" са редовни, но после се успокоили - оказало се, че подчинените влизали в час с по-голямо желание, отколкото в някоя кръчма.
 
Близо 400 ученика има сега гимназията, от които около 80 са на индивидуална форма на обучение. Паралелките са 12 и се очаква догодина да бъдат още повече. Гимназията обаче не разполага с много място - тя се помещава в училище "Васил Априлов", а директорката си блъска главата къде да настанява учениците. Стигнало се дотам част от тях да учат в ремонтирана стая в мазето./БЛИЦ
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.