iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Д-р Лазар Георгиев: Нямаме кардиолог, а стотици страдат от сърце?

Болницата в Трън ще бъде закрита, стана ясно и след заседание на общинския съвет в града по бюджета на общината, на което е било взето решение за свикване на нова сесия за затварянето на лечебното заведение, съобщи пред Дарик управителят д-р Лазар Георгиев.
 
След решението на Здравната каса да не поднови договорите си по клинични пътеки с болниците, които не покриват критериите, сред които е и тази в Трън, хората от града и околните села ще трябва да пътуват чак до Перник, за да получат помощ. Разстоянието е повече от 50 километра.
 
В болницата в Трън, по-известна като НАТО-вската болница, която носи името на откривателя на „бациликус булгарикус" Стамен Григоров, работят 25-ма души, които от август миналата година не са получавали заплатите си. Лечебното заведение дължи 15 000 лева за консумативи. Изтичащият договор на болницата с Касата е само по една клинична пътека, разказва управителят д-р Лазар Георгиев:
 
Възможно ли е болница да съществува при наличие само на една клинична пътека?
Не може, но именно за това искам да кажа, че клиничната пътека „Хронична сърдечна недостатъчност" е пътека, която по изискванията е да се лекува от джипитата вкъщи, в домашни условия. А на нашата болница това не се разреши, защото няма кардиолог. То е смешно. А 35% от населението в община Трън е над 65-годишна възраст, това е заболеваемостта. Тук не става въпрос за инфаркти, за някакви други заболявания. Тук става въпрос за хронична сърдечна недостъпност.
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.