iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пращат при прокурор потърпевшите от шивашки цех в блок

Семействата поискаха публично закрила от общинската управа
Да пуснат сигнал до прокуратурата бяха посъветвани двете пернишки семейства от блок 43 в кв. „Твърди ливади", които от две години са принудени да живеят в условията на постоянен шум и вибрации заради отворен шивашки цех в съседство с апартаментите им. Като последна мярка на безпомощност пред бездушието на нормативните разпоредби, те отправиха питане към кмета на община Перник с молба да им бъде обяснено публично по време на общинска сесия дали общината е санкционирала нарушителите и как ще защити своите данъкоплатци в тяхно лице.
 
Потърпевшите се позовават на чл. 3, ал. 1 от Наредба №1 за обществения ред на територията на Община Перник, който забранява шумни увеселения, извършването на производствени дейности и ремонтни работи, които нарушават спокойствието на останалите обитатели.
 
В отговор кметът на Перник Росица Янакиева обясни, че от началото на мандата си добре познава случая. Правени са много проверки, но те не са показали нарушения в административните процедури по издаването на строително разрешително. Хора от администрацията също са на мнение, че семействата се оплакват, защото си нямат друга работа, а не защото наистина са в безизходица от постоянния шум на машините в цеха. В мотивите си кметът изтъкна, че в крайна сметка, когато от фирмата собственик са поискали виза за проектиране, те са представили в общината пакет документи за одобрение от различни инстанции, в това число и нотариално заверени декларации със съгласието на съседите.
 
Потърпевшите обаче, не са подписвали декларации за откриване на цех, а за ателие за поправка на дрехи с една машина. Те обаче не са полагали подписите си пред нотариус. Това стана причина и председателят на ОбС Добри Митрев да ги посъветва да се обърнат към прокуратурата, за да се разбере кой е нотариусът, заверил декларациите без тяхно присъствие. След искрения разказ на една от потърпевшите - Снежанка Иванова, за постоянния тормоз, на който са подложени Митрев се ангажира лично да търси начин да им помогне, въпреки категоричността на кмета, че с издадените от Община Перник документи за шивашко ателие всичко е наред и Общината няма повече юридически права по казуса.
 
Хората са решени и на крайни действия като гражданско неподчинение и жалба до Европейския съд по правата на човека. В писменото питане до кмета те са приложили гражданска подписка в своя подкрепа, в която над 300 човека ги подкрепят. Никой не оспорва правото на шивачките и собствениците на цеха на труд и печалба. Проблемът е, че промишленото производство на работно облекло се извършва в жилищен блок.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.