iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Общински съветник прилапва транспортни линии, алармират превозвачи

"Ако този е от нашите, аз съм хипопотам", коментира за Арсов, човек близък до "Съюз за Перник".
 
Общински съветници в Перник продължават със скандалното си поведение. След като се скараха дали общинско предприятие да погребва перничани, за да печели пари, сега на дневен ред дойде друг финансов стимулатор за съветниците - транспортната схема в града.
 
Основно действащо лице този път е общинският съветник от групата "Съюз за Перник"  Марин Арсов. Той е шеф на Икономическата комисия и  хора от бранша смятат, че е в конфликт на интереси, защото притежава транспортна фирма.
 
Арсов е хвърлил око на междуселищния транспорт в общината. Автобусни превозвачи твърдят, че той редовно снове из общинските администрации и лобира за прекратяването на един или друг договор, а по-късно внася тези въпроси в Общински съвет,  където е председател на Комисията по икономическо развитие, инвестиционна политика и транспорт.
 
Превозвачите вече са започнали проверка срещу него относно легалността на неговия бизнес, тъй като той превозва пътници по линията Ковачевци - София без да е спечелил договор за това. Преди повече от година, Арсов е участвал в конкурс за тази линия, но съдът е отменил конкурса. По-късно общинският съветник, който е близък до бившия областен управител Иван Димитров, е получил от Областната администрация зелена светлина, за да покрие линията за максимален срок от 6 месеца до обявяването на нов конкурс. Този срок е изтекъл преди повече от година, а съветникът продължава да вози пътници по неясно какви законови основания.
 
Още повече, само преди дни Арсов е отправил питане до кмета Росица Янакиева на какви основания се движи другият превозвач до Ковачевци, който покрива линията Перник-Ковачевци. В качеството си на заинтересована страна по въпроса, Арсов си е позволил да отправи  нападки и обвинения за неспазване на разписанието, които след направена проверка от общинската администрация са били окачествени като "неверни" и "неоснователни". Граждани на Ковачевци също потвърдиха, че автобусите по линията Перник-Ковачевци се движат редовно и по разписание. Автобусни превозвачи предполагат, че целта на тази атака е била да се прекрати договорът на конкурентите на Арсов, за да може той да осъществи монопол върху превоза на пътници в региона.
 
"В такива случаи е много трудно да се противопоставим срещу хора като Арсов", коментира собственик на транспортна фирма. "В Перник има една стара традиция - нелоялни конкуренти пишат жалби от името на граждани, после дават 20 лева на някого, за да подпише жалбата и я пращат в общината. На такова основание може договорът ти да бъде прекратен, а ти реално нищо не може да докажеш, защото срещу теб стои общински съветник, примерно, и той разполага с властта да взема решения в Общинския съвет. Никой не го интересува, че същият този съветник лъже и маже, за да ти вземе линията, защото и той е превозвач", жалва се шофьор от засегната фирма. "Някои селски кметове също са в играта. И те пишат жалби, а после взимат комисионни от конкуренцията", категоричен е транспортният шеф, засегнат от атаките на Марин Арсов. "Тези атаки не са само срещу мен. Десетки сме засегнатите от подобни господа", убеден е превозвачът.
 
За коментар потърсихме колеги на Марин Арсов от групата "Съюз за Перник", за да коментират думите на своя колега. Те обаче ни отказаха.  Човек, близък до съветническата група, която е съставена от местни бизнесмени, със сериозни интереси в сектора, коментира случаят така: "Ако Арсов е от нашите, аз съм хипопотам. Той тъче на много станове".
 
И в действителност, освен бизнес-начинанията си, които по всичко личи, че са в разрез с ролята му на общински съветник, Марин Арсов има богата политическа кариера - той е бил съветник и от БСП, за да се включи сега в групата на конкурентите от "Съюз за Перник". Арсов беше единственият съветник от "десните", който беше посрещнат на крака и с аплодисменти от БСП при стъпването си в длъжност преди 2 години.
 
Сега превозвачи го посрещат с дюдюкания, заради съмнения, че иска да им отмъкне бизнеса. В този аспект все по-актуална изглежда идеята на парламентарната група на "Ред , законност и справедливост" общински съветници да могат да бъдат отзовавани от поста си при наличието на конфликт на интереси или доказани нередности. Това обаче би могло да се случи с евентуални промени в Конституцията, която за сега не позволява гражданите да упражняват контрол върху хората, които са избрали.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.