iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Марио Николов и с дело за натиск върху свидетели

Досъдебно производство за оказване на натиск върху свидетели е образувано срещу бизнесмена Марио Николов, подсъдим за източване на 7,5 млн. евро от Програма САПАРД. Това стана ясно на днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), на което бяха представени резултатите от проверка на делото срещу него, което многократно бе отлагано. Според писмо от разследващ полицай, което е постъпило на 14 януари в Софийския градски съд, Марио Николов се обаждал на швейцарски свидетел, за да го убеждава да не дава показания срещу него. През ноември миналата година в разговор по телефона с швейцарската прокуратура Корнел Хьогер заявил, че е бил потърсен на мобилния си телефон от Николов, който му казал, че не трябва да свидетелства по делото в България.
 
Софийската градска прокуратура е изпратила на Районната прокуратура в София материали по подозрение, че бизнесменът Марио Николов е оказал влияние върху свидетел, съобщи пред журналисти прокурорът от Градската прокуратура Андрей Андреев. Материалите са отделени от делото срещу Марио Николов за злоупотреба с пари по програма САПАРД, по което Андреев е наблюдаващ прокурор. Към момента досъдебното производство се води срещу неизвестен извършител, а от документите, дошли от Швейцария, става ясно, че Николов само веднъж се е обаждал на Хьогер преди съдебно заседание, в което швейцарецът е трябвало да дава показания.
 
Досега срещу Марио Николов има образувани две дела - за източване на пари от САПАРД, както и за пране на пари. Проверката, извършена от ВСС касае първото дело, което не може да приключи вече повече от година. По него Николов е подсъдим заедно с още няколко души, сред които и съпругата му, а според обвинението подсъдимите са източвали европейските средства чрез документи с невярно съдържание. Прокурор Андрей Андреев уточни, че Хьогер е един от доставчиците на стари месопреработвателни машини, които Николов и останалите са представяли като нови.
 
Второто дело бе образувано срещу Николов и пернишкия бизнесмен Людмил Стойков, които ще отговарят пред правосъдието за пране на пари в размер на 14 милиона лева, придобити по програмата САПАРД чрез фалшиви документи за фиктивен внос на нови машини.
 
Обвинителният акт срещу Людмил Стойков, който е известен като спонсор на предизборната кампания на президента Георги Първанов, бе внесен през лятото на миналата година в съда. Първоначално Стойков бе разследван и за източването на САПАРД, но прокуратурата не успя да събере доказателства за съпричастността му. Марио Николов, който също е подсъдим по това дело, пък се прочу с това, че по време на мандата на предишното правителство бе черпил с гъши дроб премиера Сергей Станишев в една от фабриките си. Николов е спонсорирал и кампанията на БСП през 2005 г.
 
Разследването за пране на пари протече на територията на три държави. Делата срещу Николов и Стойков се наблюдават с повишено внимание от Европейския съюз и влизат в списъка с обществено значимите дела, които подлежат на контрол от страна на ВСС.
 
От проверката, извършена от магистратите става ясно, че причините за отлагането на делото срещу Николов за източване на САПАРД не касаят поведението на съда. Съдът е насрочвал в сравнително кратки срокове заседанията, назначен е и резервен съдебен заседател. Делото се проточва във времето заради отлагане поради служебни ангажименти на единайсетте защитници, както и заради здравословни проблеми. Друга причина е все още неизпълнена съдебна поръчка от Швейцария. Делото е отлагано 14 пъти, като 10 от тях са по вина на защитниците и подсъдимите. Според проверката проблем има и с призоваването на свидетели, които обаче не са били санкционирани заради неявяването си, въпреки че някои от тях са представяли болнични листове, които не отговарят на изискванията на закона./"Всеки Ден"
 

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.