iPernik.com Новини от Перник за хората и събитията


Пернишките мъже, освен исполини - и фиданки

Вчера ви съобщихме за статистика според която пернишките мъже са сред тези с най-голям среден ръст в страната.
 
Данни на Европейското здравно интервю, проведено през 2008-ма година сред 8393 лица в страната на възраст 15 и повече години, показват, че пернишките мъже са също така най-слаби на килограми в цялата страна.
 
Най-много слаби мъже има в Перник, а най-голям е броят на затлъстелите в Монтана.
 
Повишеното телесно тегло предразполага към различни заболявания. Това се отнася за болестите на органите на кръвообръщението, диабет мелитус втори тип, и други. Затлъстяването е нарастващ проблем за общественото здраве и е възможно да бъде ефективно повлияно.
 
Информацията, която се събира чрез здравното интервю позволява да бъде изчислен Индекса на телесна маса (ИТМ). Дефинира се като относителен дял на хората с наднормено тегло (%). Индексът на телесната маса се изчислява като отношение между теглото в килограми и квадрата на височината в метри.
 
Лицата с наднормено тегло са тези с ИТМ по-голям или равен на 25. Това включва и хората със затлъстяване, които имат ИТМ по-голям или равен на 30.
 
Данните от Европейското здравно интервю показват, че с наднормено тегло, включително затлъстяване са 56.7% от мъжете и 43.0% от жените. Това означава, че около 1.5 милиона мъже и 1.3 милиона жени в България от тези над 15 годишна възраст имат наднормено тегло.

iPernik отваря врати за всеки, който има да каже нещо!

Лична публикация - ще бъдете публикувани най-горе на първа страница на сайта!

Необходимо е единствено да Влезете с Фейсбук или да се регистрирате!

Вход с фейсбук профил:

[email protected] за споделяне на сигнали, запитвания, реклама, коментари, мнения, новини.